JOŠ JEDAN RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izrael odgovorio artiljerijom na napad raketama iz Sirije
Foto: Rojters

Prvi sukob posle 1973.

JOŠ JEDAN RAT NA BLISKOM ISTOKU: Izrael odgovorio artiljerijom na napad raketama iz Sirije

Planeta -
Izraelska armija odgovorila je večeras artiljerijskom vatrom nakon što su rakete ispaljene iz Sirije eksplodirale na severu Izraela, a izraelske vazduhoplovne snage su takođe napale Siriju u znak odgovora, javljaju izraelski mediji

Najmanje četri rakete ispaljene su na severnu Galileju i Golansku visiju danas popodne, potvrdila je armija.

To j prvi put od rata 1973. godine da je Izrael raketiran iz Sirije. U raketnom napadu, koji je vojska označila kao "nameran i orkestriran" nije bilo povređenih, ni štete.

Izraelski vojni portparol je saopštio da "armija smatra Siriju odgovornom za vatru i da će platiti cenu za to".

Veruje se da su rakete ispaljene sa teritorije pod kontrolom režima sirijskog predsednika Bašara Asada. Sirijska vlada kontroliše samo područje oko sela Kader kraj granice, ali dublje unutar sirijskog dela Golana ima još područja pod kontrolom Asadovog režima, navodi izraelski list "Haaerec".

Izraelska vojska je takođe sopštila da je Islamski džihad ispalio rakete "uz iransku novčanu pomoć i instrukcije".Izrael je i ranije odgovarao na vatru iz Sirije uperenu na svoju teritoriju. Odgovornost za današnje raketiranje Izraela nije za sada niko preuzeo. Ranije su u Izrael padale sporadično granate i meci otkako je 2011. godine izbio građanski rat u toj susednoj zemlji, a ove su prve rakete.

Opozicioni aktivisti u južnoj Siriji su rekli da su izraelski tenkovi ispalili najmanje četiri granate na sirijsku armiju i provladine pozicije. Aktivista koji se predstavio kao Abu Omar al - Golani rekao je da su granate pale pored sirijskog grada Baat is sela Kan Arnabeh, preneo je Asošijeted pres.

Sirija i Izrael su zvanično još u ratu ali Izrael ne zauzima strane u sirijskom gradnjanskom sukobu. Ipak ta zemlja pruža besplatnu medicinsku pomoć u svojim bolnicama za ranjenoke koji stignu do granice. Sirijski građanski rat takođe je povećao napetost na Golanu, strateškoj visiji koju je Izrael osvojio u ratu 1967, i kasnije ga anektirao. Uprkos neprijateljstvu dve zemlje predsed

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track