10 NAJPAMETNIJIH PLJAČKI: Razbojništva koja su šokirala svet
Foto: Profimedia

Ostaćete bez teksta

10 NAJPAMETNIJIH PLJAČKI: Razbojništva koja su šokirala svet

Planeta -
Mnoge od ovih pljački bile su inspiracija za Holivud, ali čak ni filmovi nisu imali toliko bujnu maštu kao ovi pravi događaji

Jedan momak provalio je u radnju sa dijamantima, koristio lažne metke, držao ljude na nišanu i uspeva da pobegne sa dijamantima vrednim oko milion dolara, dok ljudi samo stoje sa strane sa otvorenim ustima. I ovo nije neka uloga Breda Pita i holivudski film koji govori o pljački.

Predstavljamo vam 10 najpametnijih pljački iz celog sveta koje su čak prevazišle i filmsku maštu.

1. Pljačka Drumlanrig dvorca (2003)

Dvoje turista, ili bolje rečeno razbojnika koji su glumili turiste, uspeli su da ukradu "Madonu Jarnvindera" Leonarda da Vinčija, remek delo ovog umetnika u vrednosti od oko 40 miliona dolara. Razbojnici su turistima sa Novog Zelanda rekli: "Ne brini ljubavi, mi smo policija. Ovo je samo vežba".

2. Pljačka "Nortern banke" (2004)

Držati porodice bankarskih službenika na nišanu može da deluje kao koncept filma, ali ova banda misli ozbiljno. Držeći porodice dva službenika kao tace, kriminalci su uspeli da iznesu više od 60 miliona dolara u jednom danu. Nijedan pljačkaš koji je učestvovao direktno u ovom događaju nije pronađen.

3. Pljačka magacina na aerodromu (1983)

Kako biste se vi osećali kada želite da pojedete jednu kockicu čokolade, a neko vam ponudi čak 9 puta više od toga? Ova pljačka izvedena je na Hitrou aerodromu, skladište Brinks Met, i nešto je slično čokoladici. Naime, pljačkaši su ušli u skladište uz pomoć službenog lica gde su očekivali da nađu 6 miliona dolara, međutim unutra se nalazilo 53 miliona dolara i to u gotovini, zlatu i dijamantima. Dok su bili unutra, lopovi su natopili policijace u sefu sa benzinom i pretili im sa upaljenim šibicama ( isto kao pretnja pištoljem). Holivud je bio toliko inspirisan ovom pljačkom da je napravljen film po ovom događaju i zove se "Folls Gold" 1992. godine. Pljačkaši su uhvaćeni, ali plen nikada nije u potpunosti "oporavljen".

4. Pljačka hotela Karlton (1994)

Lažni meci mogu da vam pomognu da ukradete lažne dijamante ako imate hrabrosti za tako nešto. Upravo na taj način je opljačkan Karlton hotel u Kanu. Nemarnim pucanjem iz oružja opljačkali su zlataru hotela i izneli dijamante u vrećama vredne oko 60 miliona dolara.

5. Pljačka centralne banke (2005)

Verovatno inspirisani Šerlokom Holmsom "The Red Headed League", naoružani pljačkaši upali su u centralnu banku Fortaleza podzemnim tunelom koji su iskopali kroz obližnju iznajmljenu kuću. Pljačka je označena crvenom, zbog oružanih sukoba, smrti talaca i krvoprolićem u celini. Banka je opljačkana za oko 95 miliona dolara.

6. Pljačka dijamantskog centra (2003)

Najveća pljačka dijamanata u svetu bila je u Antverp dijamantskom centru. Smatra se da je vođa ove italijanske bande pod imenom La Skuola di Torino, Leonardo Notarbartolo i vodio je tim od 5 pljaćkaša, a samu pljačku osmišljao je tri godine. Sama pljačka bila je gotova za nekoliko minuta, a Notarbartolo i njegova ekipa ukrala je dijamante u vrednosti od 100 miliona dolara. Lopov je uhvaćen, ali nikada se nije saznalo gde su dijamanti.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

7. Pljačka kod Harija Vinstona (2008)

3 žene i muškarac opušteno su razgledali dijamante u radnji Harija Vinstona, a onda su odjednom pokazali svoje prave namere sa oružjem i pobegli sa nakitom u vrednosti od 108 miliona.

8. Pljačka banke u Bagdadu (2007)

Ovu pljačku izveli su ni manje ni više nego radnici obezbeđenja banke u Bagdadu, a verovatno je bila i najlakša, bez ikakve muke za pljačkaše, tako da su čak i vlasti ostale bez komentara. Ukradeno je preko 235 miliona dolara, ali pljačkaši nisu bili dovoljno mudri da drže novac sakriven pa je većina novca pronađena.

9. Pljačka u Danskoj (2008)

Pljačka izvedena u bezbednosnoj firmi bila je u znaku AK-47. Banda koja je provalila u banku rušenjem zida buldožerom pobegla je sa 62,5 miliona danskih kronera. kako bi izbegli policiju, razrađene su pripreme koje su postavile prepreke, tačnije zapaljene kamione na 10 mesta. Svi pljačkaši su na kraju uhvaćeni, ali novac je nestao.

10. Pljačka Entonija Kurka (2008)

Mozak iza ove pljačke je Entoni Kurko koji je iskoristio svoje zapažanje i više od tri godine pripremao pljačku sa 15, 20 ljudikoji nisu imali pojma u šta su se umešali. I ako je Entoni uzeo samo 400.000 dolara, stekao je pažnju zbog svog jedinstvenog planiranja i pameti tokom izvršenja pljačke.

(ilykefunny)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track