BAN KI-MUN POZIVA NA MIR: Napetost između dve Koreje ne sme da postoji
Foto: Printscreen Yt

Tenzije

BAN KI-MUN POZIVA NA MIR: Napetost između dve Koreje ne sme da postoji

Planeta -
Generalni sekretar UN koji je jedno vreme bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje, naveo je da je duboko zabrinut zbog novonastale situacije između dve države

NJUJORK - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je danas Severnu i Južnu Koreju na dijalog i obustavu eskalacije napetosti na podeljenom poluostrvu. Portparolka generalnog sekretara UN Eri Kaneko je saopštila da je Ban apelovao na obe strane da se "uzdrže od preduzimanja daljih mera koje bi mogle da povećaju tenzije".

Vojni brod Severne Koreje, Foto: Reuters
Vojni brod Severne Koreje, Foto: Reuters

Ban, koji je bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje od 2004. do 2006. godine, naveo je da je duboko zabrinut zbog situacije na korejskom poluostrvu i pozvao i dijalog. Nešto ranije, predsednica Južne Koreje Park Geun-hje je naredila oružanim snagama da budu spremne da oštro odgovore u slučaju novih provokacija Severne Koreje.

"Nećemo trpeti severnokorejske provokacije koje ugrožavaju bezbednost naših vojnika i građana", rekla je ona tokom iznenadne posete vojnoj bazi u gradu Jogin, 40 kilometara od Seula. Do zaoštravanja stanja došlo je u četvrtak nakon razmene artiljerijske paljbe između dve Koreje u zapadnom delu demilitarizovane zone.

Seul tvrdi da je vatra prvo otvorena iz Severne Koreje po megafonima koje Južna Koreja koristi za antikomunističku propagandnu kampanju na granici, što Pjongjang poriče. Generalštab Korejske narodne armije predao je Suelu saopštenje u kom se daje rok od 48 sati do 22. avgusta za demontažu razglasa koji se koristi za uticaj na severnokorejske vojnike i prekid psihološkog rata, jer će u protivnom započeti "snažna vojna dejstva", podseća Jonhap. Lider Severne Koreje Kim Džong-un naložio je vojsci da od popodne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, navodeći da je zemlja u "poluratnom stanju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track