PROŠIRILA TERITORIJU: Rusija je od danas veća za 50.000 kvadratnih kilometara!
Foto: AP

Istorijski dan

PROŠIRILA TERITORIJU: Rusija je od danas veća za 50.000 kvadratnih kilometara!

Planeta -
Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je dokument kojim se utvrđuju granice Ruske Federacije na kontinentalnom grebenu u Ohotskom moru

MOSKVA - Površina Rusije se danas povećala za oko 50.000 kvadratnih kilometara objavom vladinog dekreta kojim se proširuje ruska kontinentalna teritorija u Ohotskom moru, na ruskom krajnjem istoku, prema arbitraži Ujedinjenih nacija.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je dokument kojim se utvrđuju granice Ruske Federacije na kontinentalnom grebenu u Ohotskom moru.

"Potpisao sam dekret kojim se uspostavlja ruska granica na kontinentalnom grebenu Ohotskog mora. Upravo tamo ima velikih izvora sirovina, izvora energije", javila je agencija Tas.

Dokument je važan pošto je usvojen nakon konsultacija sa Komisijom UN o granicama kontinentalnog grebena, a dogovoren sa našim susedima, japanskim kolegama, rekao je Medvedev. Dokument usvojen posle konsultacija sa Komisijom UN o granicama kontinentalnog grebena u Ohotskom moru odnosi se na produženi deo kopna koji se nalazi ispod površine plitkog mora.

"Kao rezultat toga, površina našeg grebena biće uvećana za više od 50.000 kvadratnih kilometara", naglasio je Medvedev, navodi Tas.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track