Bahrein goreo, trka održana!
Foto: REUTERS

Elitno takmičenje u senci sukoba

Bahrein goreo, trka održana!

Planeta -
Trka Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina juče je uspešno završena uprkos krvavim protestima, u kojima je jedan demonstrant izgubio život

MANAMA - Berni isterao svoje!Trka Formule 1 održana je juče u Bahreinu uprkos krvavim uličnim protestima koji traju već danima i u kojima je poginuo demonstrant Salah Habib Abas (37). Njegovo telo pronađeno je u šiitskom selu Šakura, u kojem su bahreinske snage bezbednosti ugušile protest dan pre održavanja finalne trke za Veliku nagradu Bahreina.Iz najvećeg šiitskog opozicionog bloka Al Vefak saopštili su da je nesrećni Abas stradao kada je policija napala mirne demonstrante i brutalno prebila neke od njih različitim predmetima i oružjem. To je bio povod da se učesnici u protestima još više razbesne i izađu na ulice i neposredno pre početka glavnog dela takmičenja. Oni su palili automobilske gume u predgrađu Budaja pa se crni dim vio gotovo iznad cele Maname.Ipak, sve pretnje nisu uplašile prvog čoveka Formule 1 Bernija Eklstona, koji nije hteo da odustane od održavanja takmičenja. On je ranije rekao novinarima da je priča o protestima u Bahreinu preuveličana i besmislena i da bi pažnju trebalo usmeriti na Siriju, u kojoj je stanje mnogo ozbiljnije nego u toj zemlji.Snage bezbednosti morale su da podignu sigurnosne mere na najviši nivo dok je trka trajala i da demonstrante svim silama zadrže na obodima grada u kojem se održavalo takmičenje.Inače, demonstracije demokratski orijentisanih građana koji žele svrgavanje dinastije Al Kalifa u Bahreinu bile su upravljene i protiv održavanja Velike nagrade jer su je građani videli kao razmetljivi spektakl kojim se podržava vladajući režim.

Fetel osvojio Veliku nagradu!Aktuelni šampion sveta, Nemac Sebastijan Fetel, pobedio je u trci za Veliku nagradu Bahreina koja je održana u okviru šampionata Formule 1 na stazi „Sakir“ u Manami. Tako je vozač Red bula došao do 22. trijumfa u karijeri. Drugo mesto osvojio je povratnik u Formulu 1 Finac Kimi Raikonen, a treće njegov klupski kolega iz Lotusa Francuz Roman Grožan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track