(VIDEO) ONI SU SPREČILI MASAKR: Fransoa Oland odlikovao Amerikance i Britanca za spasavanje putnika
Foto: Reuters

Nagrada herojima

(VIDEO) ONI SU SPREČILI MASAKR: Fransoa Oland odlikovao Amerikance i Britanca za spasavanje putnika

Planeta -
Skočili su na naoružanog muškarca koji je otvorio vatru u vozu na severoistoku Francuske prošlog petka, savladali ga i na sledećoj stanici predali policiji

PARIZ - Britanac Kris Norman (62) i Amerikanci Spenser Stoun (23), Entoni Sedler (23) i Alek Skarlatos (22), koji su u petak u brzom vozu "Talis" na liniji od Amsterdama do Pariza osujetili napad savladavši naoružanog napadača, nagrađeni su danas najvišom francuskom državnom nagradom, ordenom Legije časti, javile su agencije.

Njima četvorici nagradu je uručio francuski predsednik Fransoa Oland na ceremoniji u Jelisejskoj palati, na kojoj su prisustvovali i premijeri Francuske i Belgije, Manuel Vals i Šarl Mišel. Naglašavajući da su dvojica Amerikanaca, koji su se suprotstavili naoružanom napadaču u vozu sa 500 putnika, vojnici, Oland je rekao da su u petak oni bili samo putnici, preneo je Asošijeted pres.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Poneli ste se kao vojnici, ali i kao odgovorni ljudi", rekao je francuski predsednik, ističući da su britanski biznismen Norman, američki vojnici Stoun i Skarlatos - gardista koji se nedavno vratio iz Avganistana, kao i njihov višegodišnji prijatelj Sedler, primer kako treba postupiti pri suočavanju sa terorizmom.

"Vaša hrabrost omogućila je spasavanje života ljudi u opasnoj situaciji. Vaš postupak je primer. Goloruki ste se bacilli na naoružanog čoveka. Terorista, koji je bio u vozu 'Talis', imao je dovoljan arsenal da počini masovno ubistvo", rekao je Oland. Prema njegovim rečima, nagrađeni su pokazali da "suočeni sa terorizmom, imamo snage da se odupremo".

Foto: AP
Foto: AP

"Dali ste i lekciju hrabrosti, volje i nade", rekao je Oland, navodeći da je izbegnut "pravi pokolj". Kako prenosi Itar-Tass, Jelisejska palata saopštila je da će biti nagrađeni i ranjeni Mark Mogalijan, državljanin Francuske i SAD, koji živi u Parizu i predaje na Sorboni, kao i jedan 28-godišnji ekonomista koji se prvi suprotstavio napadaču. On radi u Holandiji u filijali jedne od francuskih banaka, a nije želeo da se njegovo ime javno saopšti, navodi ruska agencija.

U petak je u blizini grada Aras na severoistoku Francuske naoružani muškarac otvorio vatru u vozu, ali su ga putnici za nekoliko minuta savladali i na sledećoj stanici predali u ruke policije. Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev saopštio je da je u pitanju 26-godišnji Ajub al-Kazani, poreklom iz Maroka, koji je povezan sa jednim radikalnim islamskim pokretom, podseća Bi-Bi-Si (BBC). Al-Kazani je imao automatsku pušku "Kalašnjikov", pištolj i nož. Trenutno se nalazi u pritvoru izvan Pariza, gde ga isputuje antiteroristička policija, a njegov advokat kaže da Al-Kazani tvrdi da nije pucano, niti da razume optužnicu za terorizam.

http://www.youtube.com/watch?v=dqudJaAxmbE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track