UKRAJINA PROTIV SAURONA: Porošenko Novorusiju poredio sa Mordorom
Foto: Reuters

Mračne sile

UKRAJINA PROTIV SAURONA: Porošenko Novorusiju poredio sa Mordorom

Planeta -
Tokom proslave nezavisnosti Ukrajine, predsednik te zemlje najavio je da će se još veći broj vojnika boriti protiv proruskih separatista

KIJEV - Predsednik Ukrajine obećao je da će povećati broj vojnika za odbranu od napada proruskih separatista, i upozorio svoje zemljake da još postoji opasnost od "velike invazije" Rusije. U govoru povodom Dana nezavisnosti, predsednik Petar Porošenko je rekao da Ukrajina ne sme biti zadovoljna, iako su se neprijateljstva uglavnom smirila.

U demonstraciji sile, hiljade ukrajinskih vojnika promarširale su danas sa lakim naoružanjem centrom Kijeva tokom parade kojom je obeležena godišnjica nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 24. avgusta 1991.

"Mi se zalažemo za mir, ali nismo pacifisti", rekao je Porošenko. "Moramo proći i kroz ovu, 25. godinu nezavisnosti, kao da je krhka poput leda. Moramo shvatiti da i najmanji pogrešan korak može biti fatalan. Rat za nezavisnost je još u toku".

Porošenko nije rekao koliko će još vojnika poslati u istočnu Ukrajinu. On je rekao da je Rusija nagomilala 50.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i da je pobunjenicima isporučila 500 tenkova i 400 komada artiljerije. Porošenko je rekao da je Rusija oprezna prema mogućnosti otvorene invazije, te umesto toga razvija drugu strategiju: seje razdor širom Ukrajine i kvari joj odnose sa zapadnim saveznicima.

Porošenko je pobunjeničke teritorije na istoku i njihovu budućnost uporedio s carstvom zla, "Mordorom" iz Tolkinovog romana "Gospodar prstenova".

Mordor, Foto: Profimedia
Mordor, Foto: Profimedia

Predsednici Ukrajine, Francuske i Nemačke sastaju se večeras u Berlinu da bi razgovarali o mogućnosti mirnog okončavanja ukrajinske krize. Moskva ne šalje svog predstavnika u Berlin, ali je rekla da će pažljivo pratiti taj sastanak. Jedan visoki francuski zvaničnik je nagovestio da se razgovori s Rusijom mogu očekivati "u narednih nekoliko nedelja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja