Pogledajte rekonstrukciju ubistva makedonskih mladića
Foto: TANJUG

Pogledajte rekonstrukciju ubistva makedonskih mladića

Planeta -
Analitičari ocenjuju da su ubice plaćenici koji rade za neku obaveštajnu službu ili državu
1 / 4

SKOPLJE - U nedostatku zvaničnih informacija o počiniocima i motivima petostrukog ubistva koje se dogodilo 12. aprila kod Siljkovskog jezera blizu Skoplja, analitičari ocenjuju da je vrlo verovatno da su ubice plaćenici koji rade za neku obaveštajnu službu ili državu.

Zamenik makedonskog ministra spoljnih poslova, inače bivši novinar i pripadnik Obaveštajne agencije Zoran Petrov ne isključuje tu mogućnost.

"Mene zanima ko stoji iza tog ubistva, da li su to možda neke obaveštajne službe ili možda cak i država", kazao je Petrov u emisiji KOD na televiziji Kanal 5 televiziji gde je emitovana rekonstrukcija petostrukog ubistva.

Petrov taj stav temelji na zaključku da "informacije o tome da se u Makedoniji događa specijalni rat dolaze iz zemalja kojima smeta društvo kakvo je makedonsko, u kom sve nacionalnosti imaju svoja prava za razliku od nekih zemalja gde se pojedine manjine uopšte ne priznaju".

Petrov međutim nije precizirao koje su to zemlje. Upitan da li je obaveštajna ili kontraobaveštajna služba u Makedoniji mogla sprečiti ubistvo, Petrov je kazao da se ovakvi napadi događaju i drugim zemaljima i da se takva dela ne mogu lako sprečiti "zato što se spremaju u velikoj konspirativnosti".

Sličan stav ima i Aleksandar Dinevski koji je krajem devedesetih bio funkcioner u kontraobavešatajnoj službi policije, a sada je privatni detektiv. Dinevski smatra da se sada Makedonsko ministratvo unutrašnjih poslova mora odupreti izazovima i pritiscima javnosti i razrešiti zločin bez ikakvih uticaja sa strane."Pre nego što se donesu bilo kakvi zaključci i pre nego se otkrije ko je ubica moramo se držati toga da je ovo samo jedan kriminalni čin", rekao je Dinevski koji ipak smatra da nije isključeno da su ubice plaćeni profesionalci. "Ti psi rata postoje na Balkanu i na žalost učestvovali su u više ratova i u regionu i van njega, oni ne poznaju niti veru niti naciju", kazao je Dinevski.

Roditelji četvorice mladića ubijenih na Smiljkovskom jezeru i porodica petog ubijenog, ribara koji je bio svedok ubistva, smatraju da su njihovi najblizi žrtve unapred pripremljenog dodađaja i da su ubice odabrale dan i mesto ali ne i žrtve.

Za emisiju KOD oni su kazali da su momci otišli na jezero po podne oko 18 sati, ali da su se tamo našli slučajno. Roditelji kažu da ni oni nisu mogli da predvide da će njihovi sinovi baš tog dana biti tamo jer, kako navode, nisu bili strasni ribolovci već su samo povremeno išli na jezero.

"Ne smatram da je neko pratio mog sina ili njegove drugare, Filip je bio tog popodneva kod kuće, ručao je i otišao. Nije imao nikakve pretnje niti je bio posvađan sa bilo kim", kazao je otav jedne od žrtava Rade Slavkovski. On je opisao da je njegov sin imao dva metka u telu, jedan u glavi i najverovatnije jedan u ruci. Roditelji su odbacili špekulacije da su njihova deca zlostavljana, mučena ili fizički maltretirana pre smrti a to su zaključili kad su videli njihova tela.

U rekonstrukciji zločina u TV emisiji navedeno je da se ubistvo dogodilo između 19.40 i 19.45 i da je bilo troje naoružanih ubica, jedan sa automatskom puškom i dvoje sa pištoljima municije kalibra devet milimetara. Još jedna osoba, kako je navedeno, bila je u automobilu parkiranom neposredno pored mesta gde su bile žrtve. Nije isključeno da su ubice nosile uniforme makedonske policije ili da su se predstavili kao policajci.

U emisiji je navedeno da su napadači naterali mladiće da se okrenu licem prema zemlji, da stave ruke iza leđa i da kleknu nakon čega su pucali u njih. Prema podacima iznetim u emisiji KOD, dobijenim ood roditelja žrtava i izvora istrage, najverovatnije je da su dvojica mladića bili još živi nakon prvih metaka i da su ubice nakon toga pucale u glavu svoj četvorici.

Peti ubijeni koji je kako se pretpostavlja bio svedok ubistva Borče Stefanovski dobio je najviše metaka a ubijen je stotinak metara dalje pored jezera na mestu gde je pecao. U emisiji je navedeno da još nisu poznati motivi ubica ali da nije isključeno da je reč o naručenom ubistvu i da počinioce, ali i njohove "šefove" treba tražiti van granica Makedonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track