STIŽE U AMERIKU: Vladimir Putin dolazi na Generalnu skupštinu UN u Njujorku
Foto: Profimedia

Pripreme

STIŽE U AMERIKU: Vladimir Putin dolazi na Generalnu skupštinu UN u Njujorku

Planeta -
Ruski zvaničnici kažu da će poseta biti kratka, a ni oni ni američke kolege ne mogu da potvrde da li će se Putin sastati s Barakom Obamom

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin boraviće u septembru u Njujorku radi učešha na zasedanju Generalne skupštine UN, a njegova poseta biće kraća, saopšteno je danas u Moskvi.

"Za sada se usaglašava plan posete našeg predsednika. Ona će biti prilično kratka", rekao je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov. Na pitanje o mogućim kontaktima Putina, uključujući susret sa američkim predsednikom Barakom Obamom, pomoćnik šefa ruske države izjavio je da su "susreti i mogući razgovori u fazi razrade" i da za sada ne može da odgovori, preneo je Itar-Tass.

Viktorija Nuland: Nije isključen susret Vladimir Putin-Barak Obama (Foto: Fonet/AP)
Viktorija Nuland: Nije isključen susret Vladimir Putin-Barak Obama (Foto: Fonet/AP)

O mogućem korišćenju prilike za susret Obame i Putina u Njujorku nije mogla da govori ni pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland.

"Nesumnjivo, odluke o tome donosiće Bela kuća", rekla je Nulandova u intervjuu Itar-Tassu, dodajući da postoji više multilateralnih događaja u kojima će učeštvovati predsednik SAD i da bi na nekima od njih mogao da se sretne sa Putinom. Američka zvaničnica je rekla da Obama razgovara telefonom sa predsednikom Rusije.

Jurij Ušakov: Moguć je i sastanak Normandijskog kvarteta (Foto: Wikipedia)
Jurij Ušakov: Moguć je i sastanak Normandijskog kvarteta (Foto: Wikipedia)

Ruska agencija prenela je i da Ušakov nije isključio "teoretsku mogućnost" susreta lidera tzv. Normandijskog kvarteta (Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske) u Njujorku, u okviru kog se razgovara o rešavanju krize u Ukrajini. Prema njegovim rečima, tačan datum nije dogovaran i utvrđen a narednih dana mogao bi da bude održan telefonski razgovor Angele Merkel, Fransoa Olanda i Petra Porošenka - koji su se sreli u Berlinu 24. avgusta, sa Putinom.

"Još nije bilo telefonskog razgovora. Možda će lideri razgovarati telefonom", rekao je Ušakov. Zasedanje na visokom nivou - šefova država i vlada i ministara spoljnih poslova, koje će otvoriti Brazil, trajaće od 28. septembra do 3. oktobra.

Rusija će prvog dana debate istupiti kao šesta, navodi RIA Novosti. Ta agencija podseća da je Putin istupao na GS UN 2000, 2003. i 2005. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track