EVO KAKO SE FINANSIRAJU: Porošenko i Jacenjuk prodavali poslanička mesta za milione dolara
Foto: Reuters

Razotkriveni

EVO KAKO SE FINANSIRAJU: Porošenko i Jacenjuk prodavali poslanička mesta za milione dolara

Planeta -
Premijer Arsejij Jacenjuk nije imao svoj novac, dok predsednik Petar Porošenko više voli da troši tuđe pare, kaže osnivač Evropske asocijacije biznisa u Ukrajini za nemački Špigl

KIJEV - Na poslednjim izborima za Vrhovnu radu biznismeni su pokupovali mesta u biračkim spiskovima partija ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka i predsednika Petra Porošenka po ceni od 3 do 20 miliona dolara, saopštio je osnivač Evropske asocijacije biznisa u Ukrajini Tomaš Fiala.

Fiala, iako je rođen u češkom gradu Brnu, ’90-ih godina je živeo u Kijevu, a tokom "Majdana" bio je na strani demonstrantima. A sada kaže da su premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk i šef države Petro Porošenko na poslednjim parlamentarnim izborima u prve redove svojih partija stavili kandidate sa "dobrom" reputacijom, a iza njih su nizovi biznismena koji su kupovali ta poslanička mesta da bi "lobirali za svoje interese“ u Vrhovnoj Radi, piše nemački Špigl.

Jacenjuk i Porošenko su se na to odlučili radi finansiranja svojih predizbornih kampanja, kaže češki biznismen.

"Jacenjuk nije imao svoj novac, dok Porošenko više voli da troši tuđe pare“, izjavio je Fiala za Špigl. Na pitanje da li postoje dokazi za ovakve tvrdnje, bankar je rekao:

"Te činjenice su dobro poznate u Ukrajini i u privatnim razgovorima to svi priznaju - kako kupci, tako i lideri partija. Ako bi Državno tužilaštvo zaista bilo nezavisno od političkog uticaja, tada bi bilo lako proveriti ove optužbe“, kaže on i dodaje da je korupcija ozbiljan problem u Ukrajini.

"Državni aparat se sastoji od 19.000 činovnika. Umesto da se bore protiv korupcije, oni sami ulaze u nju", naglasio je on, ali je ocenio da Zapad treba da nastavi da pruža pomoć toj zemlji, jer je to "dobra investicija".

"Građani više ne moraju da beže zbog želje za promenama. Oni su spremni na patnju. Cene za gas su povećane nekoliko puta i zbog toga nije bilo najave protesta. Osim toga, Ukrajina će tokom narednih godina zavisiti od zapadnih kreditora. To je poluga u rukama zapadnih kreditora", uveren je bankar.

Ukrajinski ministar ekologije Igor Ševčenko optužio je u junu premijera Jacenjuka za korupciju i održavanje prisnih veza sa oligarsima.

"Na mestu ministra počeo sam borbu protiv korupcije i vratio sam državi 22 naftna i gasna polja koje su rođaci Janukoviča ukrali ukrajinskom narodu. Radio sam to uprkos ponašanju Vlade koja je u prisnim vezama sa svim ukrajinskim klanovima i koja štiti njihove interese", rekao je Ševčenko.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track