MOLIM VAS, POMOZITE MI: Džihadisti već 4 meseca drže Rumuna zarobljenog u Africi

Burkina Faso

MOLIM VAS, POMOZITE MI: Džihadisti već 4 meseca drže Rumuna zarobljenog u Africi

Planeta -
Oteti Julijan Gerguc otet je u aprilu, a sada se pojavio prvi video u kome on poziva svoju vladu upomoć

BUKUREŠT - Rumun kojeg su džihadisti oteli 4. aprila ove godine u afričkoj zemlji Burkina Faso pozvao je na video snimku rumunske vlasti da pregovaraju o njegovom oslobađanju. Video-poruka snimljena 18. avgusta, prikazana je danas rumunskoj javnosti, a oteti Rumun Julijan Gerguc snimljen je u pratnji tri naoružana čoveka iz ekstremističke grupe Al-Murabitan.

U poruci, Gerguc se na francuskom jeziku obratio majci i ocu i zamolio ih da učine sve što mogu da on bude oslobođen. Gerguc se sa istom molbom obratio direktoru Pan Afrikan Minerala, firme za koju je radio u sektoru bezbednosti, kao i vladama Rumunije i Burkine Faso.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije još u aprilu, posle Gergucove otmice formiralo je krizni štab sa stručnjacima iz Spoljne obaveštajne službe (SIE), Unutrašnje obaveštajne službe (SRI) i Ministarstva odbrane. Štab je od tada u stalnom kontaktu sa svim mogućim službama iz raznih zemalja.

Ministarstvo je danas saopštilo da štab čini sve što je moguće da Rumun bude oslobođen, ali je napomenulo da je potrebna velika diskrecija u vezi sa daljim koracima u pregovorima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track