Najnovije vesti

POROŠENKO: Današnje nasilje u Kijevu je nož u leđa
Foto: Reuters

Neredi protiv izmene Ustava

POROŠENKO: Današnje nasilje u Kijevu je nož u leđa

Planeta
To je bio antiukrajinski čin za koji svi koji su ga organizovali, bez izuzetka, treba da budu strogo kažnjeni, kazao je predsednik Ukrajine

KIJEV - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je danas da oni koji stoje iza sukoba u Kijevu zaslužuju strogu kaznu i nazvao nasilje u ukrajinskoj prestonici "zabijanjem noža u leđa".

"To je bio antiukrajinski čin za koji svi koji su ga organizovali, bez izuzetka - svi predstavnici političkih snaga - treba da budu strogo kažnjeni", naglasio je Porošenko u televizijskom obraćanju, prenosi AFP. Porošenko je takođe rekao da vladajuća koalicija u parlamentu neće biti izmenjena posle glasanja o ukrajinskom Ustavu.

Neredi ispred Parlamenta, Foto: Reuters
Neredi ispred Parlamenta, Foto: Reuters

"Ne verujte u bilo kakve spekulacije po ovom pitanju. Koalicija nastavlja s radom jer je to za Ukrajinu neophodno, uprkos dešavanjima ispred zgrade parlamenta", poručio je Porošenko, komentarišući glasanje o amandmanima na Ustav.

Foto: AP
Foto: AP

Jedna osoba je poginula, a približno stotinu ljudi je povređeno u današnjim sukobima ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) između pripadnika policije i učesnika mitinga protiv usvajanja izmena Ustava, koje se odnose na centralizaciju.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sukobi u Kijevu izbili su pošto su poslanici Rade usvojili u "prvom čitanju" unošenje amandmana na Ustav, koji se odnose na decentralizaciju. Prema izveštajima medija, demonstranti - među kojima su bili najaktivnije pristalice partije Sloboda, na policiju su bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, prskajući ih suzavcem. Protivnici amandmana, kojima se predviđa poseban zakon za uređivanje specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje, smatraju da će poslanici Rade "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...