HOROR: Teroristi obaraju režim u Kijevu
Foto: Profimedia

Porastao broj žrtava bombaša iz Ukrajine

HOROR: Teroristi obaraju režim u Kijevu

Planeta -
Akcija Desničarske stranke, čiji su dobrovoljački bataljoni povučeni sa istoka, žele da novim ratom u zemlji naplate svoje usluge i zadrže vojni uticaj

KIJEV - Trojica pripadnika Nacionalne garde Ukrajine podlegla su ranama zadobijenim u eksploziji bombe tokom sukoba ispred ukrajinskog parlamenta u ponedeljak, a još desetak njih je u kritičnom stanju. Zbog toga se očekuje da će broj žrtava krvožednog ultranacionaliste biti veći.Kamere kojim je sniman protest zabeležile su trenutak napada u kom je ranjeno najmanje 130 policajaca, a premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je doživotnu robiju za bombaša.- Jedan pripadnik Nacionalne garde poginuo je u ponedeljak, a dvojica juče od posledica eksplozije granate. Šest gardista i policajaca je u kritičnom stanju - rekao je Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.On je dodao da je privedeno oko 30 demonstranata, uključujući i osumnjičenog za bacanje granate.- Granatu je najverovatnije bacio član partije Sloboda, koji se borio na istoku zemlje u jednom od dobrovoljačkih bataljona - objasnio je Avakov.Inače, Avakov je već danima meta ultranacionalista, koji su besni zbog povlačenja s fronta dobrovoljačkog bataljona „Azov“. Na taj potez vlasti su se odlučile nakon što su pripadnici bataljona „Tornado“ optuženi za ubistva, krađe i silovanja. Odluka je naljutila ultranacionaliste, pa su oni demonstrirali tražeći Avakovu ostavku, a analitičari tvrde da Desni sektor i Sloboda pokušavaju da sruše vladu u Kijevu i otvore novo ratište kojim će naplatiti svoje usluge u toku nemira na Majdanu, ali i zadržati vojni uticaj. Analitičar Johan Bernd kaže da vlast osuđuje napad, ali svi izbegavaju da kažu da je to terorizam.- Kako drugačije nazvati ovo nasilje? Usred ukrajinske prestonice neko iz redova militantnih nacionalista bacio je bombu na policiju. Protiv ekstremista Ukrajina mora da primeni svu silu zakona. Država može izgubiti monopol sile ako ne zaustavi političke nasilnike. Ukrajinci su prošle godine demokratski izabrali parlament, vladu i predsednika. Svako ko protiv njih primenjuje silu jeste terorista - tvrdi Bernd.

Premijer Arsenij JacenjukDESNIČARI SU GORI OD PRORUSAPremijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk optužio je ultranacionaliste za nasilje zbog kojeg je 130 policajaca i gardista završilo u bolnici.- Demonstranti iz redova ekstremne desnice gori su od proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, s kojima ratujemo od aprila 2014. Demonstranti pokušavaju da opravdaju svoje nasilje tvrdeći da je reč o patriotizmu - rekao je on za radio Slobodna Evropa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track