PRIVEDEN PREDSEDNIK GVATEMALE: Građani izašli na ulice da proslave

Dao ostavku

PRIVEDEN PREDSEDNIK GVATEMALE: Građani izašli na ulice da proslave

Planeta -
Korupcionaški skandal otkrili su tužioci i komisija UN koji istražuju kriminalne bande, a veruje se da je država oštećena za milione dolara

GVATEMALA - Sudija je naredio privođenje predsednika Gvatemale Ota Peresa Moline jer je osumnjičen da je predvodio veliku mrežu korupcije, objavilo je sinoć tužilaštvo, pošto u utorak predsedniku ukinut imunitet. Nije još naređeno da bude uhapšen, već je najpre pozvan da sam dođe da se izjasni pred sudijom Migelom Anhelom Galveom, rekla je državna tužiteljka Telma Aldana koja je pokrenula postupak. Nakon toga, Molina je dao ostavku.

Narod je radosno dočekao ove vesti, Foto: AP
Narod je radosno dočekao ove vesti, Foto: AP

Predsednik Peres Molina će morati da odgovori na optužbe o nedozvoljenom udruživanju, proneveri i primanju mita u carinskom skandalu zbog kojeg je već uhapšena potpredsednica Gvatemale, a neki od ministara su podneli ostavke. Predsedniku je Parlament u utorak ukinuo imunitet, što se nikad do sada nije dogodilo u istoriji Gvatemale, a mnogi građani su to proslavili na ulicama.

Foto: AP
Foto: AP

Konzervativni predsednik, 64-godišnji general u penziji, na vlasti je od 2012. Od utorka, kada mu je ukinut imunitet, zabranjeno mu je napuštanje zemlje. Predsednik može po zakonu ostati na dužnosti i ako mu je oduzet imunitet i ; ako je podvrgnut krivičnoj istrazi, sem ako sudija ne naloži da bude pritvoren. U tom slučaju mu se oduzima funkcija.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik Peres Molina tvrdi da je nevin i da će se odazvati pravosuđu. On zvanično još nije optužen. Ovo je prvi put da se neki predsednik Gvatemale na funkciji pravno goni, mada je nekoliko šefova te države bilo optuženo za korupciju, ali posle napuštanja te funkcije. Korupcionaški skandal koji su otkrili tužioci i komisija UN koja istražuje kriminalne bande u Gvatemali, odnose se na to što su poslovni ljudi plaćali državnim zvaničnicima mito da izbegnu plaćanje carina. Veruje se da je taj lanac oštetio državu za milione dolara.

Demonstracije su skoro svakodnevne zbog tog skandala, i na ulicama Gvatemale se traži ne samo da predsednik Perez Molina ode, već i da se odlože predsednički izbori zakazani za nedelju. Predsednik kaže da bi odlaganje izbora bilo protivzakonito. Peres Molina iz ustavnih razloga ne može da traži drugi mandat, a njegov naslednik treba da preuzme dužnost u januaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track