(VIDEO) ZATVOR ZA NAJSMRTONOSNIJU BANDU NA SVETU: Čuvari se ne usuđuju da uđu jer tu vlada MS-13!
Foto: Youtube

San Salvador

(VIDEO) ZATVOR ZA NAJSMRTONOSNIJU BANDU NA SVETU: Čuvari se ne usuđuju da uđu jer tu vlada MS-13!

Planeta -
Ova banda je svakako najsmrtonosnija kriminalna organizacija na svetu. Počeli su u Kaliforniji a danas imaju više od 70.000 članova

Penal de Ciudad Barrio je zatvor u San Salvadoru, glavnom gradu Salvadora. Ali, to nikako nije zatvor kao neki drugi. Napravljen je posebno i isključivo za članove bande MS-13 (Mara Salvatruća), koja je toliko opasna i zloglasna po ubistvima, mučenjima i brutalnim osvetama da im je dozvoljeno da sami vode sopstveni zatvor.

Uprkos tome, ovo je zatvor maksimalne bezbednosti. Sagrađen je za 800 zatvorenika, ali u njemu se nalazi više od 2.500 kriminalaca, i svi su oni pripadnici bande MS-13.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Zatvor se čuva spolja, ali unutra nema nijednog čuvara – niko se ne usuđuje da uđe. Zatvorenici zatvor vode poput malog grada – imaju svoju pekaru, radionice u kojima izrađuju nameštaj i igračke, a čak su organizovali i bolnicu.

Foto: AP
Foto: AP

"Većina zatvorenika su iz Bariosa ili slamova. U Salvadoru su to mesta bez ikakve nade i mogućnosti, tako da je jedina realna opcija koja tamošnjim mladićima preostaje su bande. Ako ih vlasti uhvate, završe na ovakvom mestu i doslovno zaborave na njih. Svaki zatvorenik tamo se tako oseća", rekao je fotograf Adam Hiton koji je uspeo da fotografiše zatvor u kome su članovi MS-13.

MS-13 Trailer from Adam Hinton on Vimeo.

Hintona je u zatvor pozvao vođa bande, koji iz zatvora vodi "poslove" svoje bande – sve što članovi na slobodi rade, rade samo uz njegov blagoslov.

Ova banda je svakako najbrutalnija i najsmrtonosnija kriminalna organizacija na svetu. Počeli su u Kaliforniji a danas imaju više od 70.000 članova. MS-13 je toliko brutalna da ostale bande i mafije u svetu pored nje deluju kao grupe ne baš pametnih ljudi koji se bave prodajom droge.

Polje njihovog delovanja je - pa moglo mi se reći sve. Od šverca droge, prodaje oružja, krađe, pa sve do trgovine ljudima i naručenih ubistava. Ne ustručavaju se i da napadnu pripadnike policije a nije im uopšte bitno ako među njihovim žrtvama ima žena i dece.

Na papiru u bandi MS-13 postoji hijerarhija, jezik i kodeks ponašanja. Ipak u stvarnosti, ova kriminalna organizacija ima nekoliko svojih "ćelija" u Centralnoj Americu, Meksiku i SAD ali bez izabranog suverenog vođe. Vođe ovih ćelija su poznati kao "palabreros" to jest "oni koji imaju reč". Oni upravljaju određenim ćelijama na određenim teritorijama.

Svaka od ćelija ima svoju hijerarhiju i svog vođu. Većina ćelija ima prvog i drugog čoveka u komandi. Pojedine ćelije se tuku sa drugim, neke su nasilnije od ostalih... Ovakva vrsta organizacije ovoj bandi omogućava da se sačuva od napada od strane državnih organa. Ako uhapse prvog čoveka, onaj drugi u komandi preuzima kontrolu.

Jedan od glavnih neprijatelja, pored policije naravno, im je kriminalna organizacija Banda iz 18. ulice, poznatija i kao M18.

To je surova kriminalna organizacija osnovana u Los Anđelesu. Veruje se da ima više od 65.000 članova u 120 gradova. Najveći rivali su im bande Blods, MS-13 i Krips. Imaju veoma brutalne rituale poput "18 sekundi premlaćivanja". Time jedni druge primoravaju na poslušnost i odanost bandi.

(P.L./Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track