NAPETO U MAĐARSKOJ: Policija prebacuje migrante na tajnu lokaciju, a vojska vežba uz srpsku granicu
Foto: AP

Autobusi samo pristižu

NAPETO U MAĐARSKOJ: Policija prebacuje migrante na tajnu lokaciju, a vojska vežba uz srpsku granicu

Planeta -
Dosta mađarskih policajaca obezbeđuje mesto Reske, gde pristižu autobusi. Na tom mestu se čuje plač dece, a dešavaju se i slučajevi da neki od migranata traže medicinsku pomoć

RESKE - Mađarske vlasti počele su u sredu uveče, užurbano, autobusima da prebacuju migrante iz mesta Reske ka, za sada, nepoznatoj destinaciji, a stotine migranata već su prevezeni autobusima, javio je reporter sa mesta događaja.

Velike su gužve ispred autobusa jer svi žele da što pre napuste poljanu koja se nalazi u blizini graničnog pojasa sa Srbijom i na kojoj borave i po nekoliko dana. Prednost pri ulasku u autobuse imaju porodice sa malom decom.

Kako reporter Tanjuga nezvanično saznaje na licu mesta, migranti se prevoze u prihvatni centar kod Budimpešte, a migrantima policija govori da idu za Austriju, kako bi ih nagovorili da što pre odu sa tog mesta. Temperatura na tom području je niska za ovo doba godine i trenutno iznosi oko 10 stepeni, što dodatno migrantima pravi probleme, jer nisu prikladno obučeni i nisu navikli na niske temperature pošto dolaze iz toplijih krajeva.

Oni zbog hladnoće na pojedinim mestima lože vatru, a imaju i svoje šatore u kojima borave. Dosta mađarskih policajaca obezbeđuje mesto Reske, gde pristižu autobusi. Na tom mestu se čuje plač dece, a dešavaju se i slučajevi da neki od migranata traže medicinsku pomoć. U mestu Reske je i dalje više od 1.000 izbeglica i još pristižu iz pravca Srbije.

Mađjarska armija počela vežbe za čuvanje granice

Mađarska armija počela je u sredu sa vojnom vežbom kako bi pripremila svoje vojnike da čuvaju južnu granicu, izjavio je načelnik Generalštaba general Tibor Benko za agenciju MTI.

Mađarska planira da pošalje vojnike da pomognu policijskoj patroli duž granice, preko koje svaki dan dolazi na hiljade izbeglica i migranata iz Srbije. Premijer Viktor Orban izjavio je da donošenje zakona o raspoređivanju armije neće biti moguće pre 20. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track