(VIDEO) DRAMA U IRAKU: Kurdi uhvatili 45 džihadista skrivenih među izbeglicama
Foto: Printscreen

Ubačeni elementi

(VIDEO) DRAMA U IRAKU: Kurdi uhvatili 45 džihadista skrivenih među izbeglicama

Planeta -
Pešmerge, kurdske oružane snage na severu Iraka, uhapsile su 45 pripadnika terorističke organizacije Islamska država koji su sa izbeglicama sa juga Kirkuka došli na slobodni severni deo te iračke regije

BAGDAD - Irački bezbjednosni zvaničnici su saopštili da su pešmerge u akcijama protiv IS-a u Dakuku na jugu Kirkuka izvukle hiljade izbeglica i zbrinule ih na slobodnim severnim dijelovima te regije.

Tokom registracije izbeglica pešmerge su otkrile 45 pripadnika organizacije IS koji su se lažno deklarisali kao izbeglice. Pripadnici pešmergi su potom uhvaćene militante IS-a obukli u narandžaste kombinezone i izveli pred novinare. Kombinezoni nesumnjivo podsećaju na one koje IS oblači svojim zarobljenicima.

Portparol Saveta bezbednosti Unije kurdskih partiota u Kirkuku je kazao da postoje dokazi da su uhvaćeni teroristi povezani sa nizom terorističkih napada u regiji. Jedan od komandanata u regiji Sulejmanija, Omer Salih, istakao je da su se teroristi sakrili među izbeglice, ali da su ih pripadnici pešmergi uspeli otkriti.

"Nažalost, jasno je da među ljudima koji su se predali nama ima i pripadnika IS-a", kazao je Salih.

IS trenutno kontroliše centralnu opštinu Dakuk i susednu Haviju na zapadu Kirkuka.

http://www.youtube.com/watch?v=Tx0-5sWILAw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track