PENTAGON NEGODUJE: Rusija gradi vojnu bazu u Siriji
Foto: Profimedia

Šalju vojnu opremu

PENTAGON NEGODUJE: Rusija gradi vojnu bazu u Siriji

Planeta -
Američki zvaničnici strahuju da bi podrška Rusije Siriji mogla da učvrsti režim predsednika Bašara al-Asada i da ugrozi napade na ISIL

LONDON - Nedavni potezi Rusije u blizini sirijske luke Latakija ukazuju na to da Moskva planira da izgradi vazdušnu vojnu bazu na toj lokaciji, saopštio je Pentagon. Na toj lokaciji je već prisutno dosta ljudi i vojne opreme, izjavio je portparol Pentagona Džef Dejvis.

Rusija, pak, i dalje tvrdi da vojnu opremu šalje Siriji da bi pomogla vladi te zemlje u borbi sa takozvanom Islamskom državom, prenosi britanski javni servis BBC.

"Postoje naznake da Rusija raspoređuje ljude i opremu u oblasti Latakije i aerodroma u blizini te luke što ukazuje na to da planira da uspostavi neku vrstu vazdušne baze na toj lokaciji", rekao je Dejvis, dodajući da Vašington brine da bi ruski vojni potezi mogli da budu u konfliktu sa vazdušnim napadima protiv ID koje sprovode SAD i zemlje članice koalicije koja se bori protiv te terorističke organizacije.

Američki zvaničnici, takođe, strahuju da bi podrška Rusije Siriji mogla da učvrsti režim predsednika Bašara al-Asada i da zakomplikuje nedavne napore da se pronađe političko rešenje za konflikt, navodi Bi-Bi-Si.

Dva ruska aviona sa oko 80 tona humanitarne pomoći sletela su pre nekoliko dana na aerodrom kod Latakije, u jeku tvrdnji da Moskva jača vojnu podršku svom savezniku Damasku.

Predstavnik ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov izjavio je da je avionom "Antonov An-124" dopremljena humanitarna pomoć u vidu osnovnih potrepština i hrane za civile, kao i oprema za podizanje kampa u koji bi bilo smešteno više od 1.000 izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track