LISTA ZA ODSTREL: Ove poznate ljude je Hitler planirao da pobije
Foto: Wikipedia, Eva Braun, Adolfa Hitlera

Zanimljive činjenice

LISTA ZA ODSTREL: Ove poznate ljude je Hitler planirao da pobije

Planeta -
Na popisu koji je poznat kao Hitlerova crna knjiga digitalizovana su dokumenta sa 2.820 meta i objašnjenjem zašto ko mora da bude likvidiran. Naredba bi bila sprovedena da su nacisti odneli pobedu tokom Bitke za Britaniju
1 / 2 Foto: Wikipedia, Virdžinija Vulf

Zastrašujuća lista za odstrel Adolfa Hitlera na kojoj su imena poznatih Britanaca i žitelja mnogih drugih zemalja je objavljena! Na popisu koji je poznat kao Hitlerova crna knjiga digitalizovana su dokumenta sa 2.820 meta i objašnjenjem zašto ko mora da bude likvidiran. Naredba u likvidaciji ovih ljudi bila bi sprovedena u delo, da su nacisti odneli pobedu tokom Bitke za Britaniju.

Vinston Čerčil - Foto: Wikipedia
Vinston Čerčil - Foto: Wikipedia

Među označenima se nalaze, naravno, Vinston Čerčil, ratni premijer Ujedinjenog Kraljevstva, ali i Herbert Džordž Vels i Virdžinija Vulf.

Virdžinija Vulf bila trn u oku nacistima - Foto: Wikipedia
Virdžinija Vulf bila trn u oku nacistima - Foto: Wikipedia

Istoričari su strpljivo proučavali i prevodili dokumenta o 2.820 "neprijatelja države, izdajnika i nepoželjnih" koji su bili "označeni za kažnjavanje ili smrt", kako se navodi u Crnoj knjizi. Političari, novinari, književnici, pesnici, glumci, naučnici, muzičari, industrijalci i verski lideri se nalaze na ovoj listi. Osim Čerčila, likvidacija se spremala za njegovog zamenika Klementa Ejtlija, kao i druge osobe, kao što su brojni britanski špijuni koji su bili kasnije inspiracija za Džejmsa Bonda, ali i realne osobe koje su inspirisale na humane poteze Oskara Šindlera i Badena Paulea. Poznata bečka porodica Adler koja je dala mnoge naučnike, Štefan Cvajg, pisac i esejista, vođe sindikata Ernst i Manfred Akerman, kao i tada poznati glumac Noel Kauard su samo neka od imena. Hitler je naredio da se Specijalna lista za potragu (Sonderfahndungsliste) napravi pre operacije Morski lav, nacističkog plana da se izvrši invazija na Veliku Britaniju i da Luftvafe pobedi avione RAF-a pre 75 godina.

Foto: Reuters, Prelet aviona RAF u čast 75. godišnjice Bitke za Britaniju
Foto: Reuters, Prelet aviona RAF u čast 75. godišnjice Bitke za Britaniju

Prema tom planu, nakon što bi se jedinice Vermahta stacionirale širom ostrva, zloglasni SS i Gestapo bi pronašli svih 2.820 osoba i uhapsile ili likvidirale ih. (Newsweek.rs / Mailonline.co.uk)Pogledajte još na portalu Newsweek.rsNjih su inspirisale, a možda će i Vas: Knjige koje preporučuju čelnici Epla, Majkrsofta i FejsbukaTito je pred smrt pevao na ruskom i sanjao Kineze: Ispovest doktora koji je Broza iskljčio sa aparataDeca koja (ne)umiru: Ubijali su joj telo lekovima, a Tara je do poslednjeg daha živela svoj san (FOTO)Dijeta ili otkaz: Stjuardese hoće da smršaju ako hoće da leteEmotivni susret: Novorođenče probudilo mamu iz sedmodnevne kome (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track