(VIDEO) INCESTNA BRAĆA I GANGSTERI: Oni su zavladali Londonom i to - krvlju!
Foto: Profimedia

Strah i trepet

(VIDEO) INCESTNA BRAĆA I GANGSTERI: Oni su zavladali Londonom i to - krvlju!

Planeta -
Ronald i Redžinald Krej rođeni su u oktobru 1933. godine u istočnom Londonu. Već dvadeset godina kasnije bili su gangsteri kojih se plašila cela Engleska

Kada su 1952. godine Ronald 'Roni' i Redžinald 'Redži' pozvani na odsluživanje vojnog roka, izdržali su otprilike nekoliko sati. Već prvog jutra odlučili su da to nije za njih i čvrsto odlučili da moraju da odu - milom ili silom. Naravno, odluka je pala na silu s obzirom da zapovednik nije hteo da ih pusti kući. Roni, koji se amaterski bavio boksom, nokautirao je zapovednika i braća su već u vreme za čaj opet bila u toplini roditeljskog doma. Sledećeg jutra su uhapšeni po prvi put u životu. Tamo su ipak priredili još veći nered. U samo nekoliko dana jednog čuvara su zalili sopstvenim fekalijama, a drugog čajem. Trećeg su uspeli da vežu za rešetke svoje ćelije, a uspeli su i da zapale krevete na kojima su spavali.

Njihovo prvo ulaganje u novu karijeru bio je klub za biljar u kom su dogovarali prve poslove reketiranja. Njihova svakodnevica sastojala se od oružanih napada, pljački i otmica i na taj način su preuzimali brojne noćne klubove i nekretnine. Uprkos svemu, blizanci su uspešno izbegavali zatvorske ćelije, a njihov uticaj i slava su rasli neverovatnom brzinom. Slizali su se s politikom i sudstvom, a 1960-ih su imali status šarmantnih i sposobnih vlasnika noćnih klubova i članova kulturološke 'Swinging London' scene.

Njihov status dodatno su ojačala druženja sa lordovima, političarima i zvezdama poput Barbare Vindsor i Franka Sinatre. Bilo je to za njih zaista zlatno doba. - Bile su to najbolje godine naših života. Zvali su ih 'svingujućim šezdesetima'. Bitlsi i Roling Stonsi su vladali pop muzikom, Kernabi Strit vladao je modnom scenom, a moj brat i ja vladali smo Londonom. Bili smo nedodirljivi, napisao je u svojoj autobiografiji kasnije Roni Krej. Mediji su o njima prvi put počeli da pišu kada su gradom počele da se šire glasine da je Roni u seksualnoj vezi s uglednim Lorodom Botbijem, britanskim konzervativcem. Blizanci su zapretili Sandej Miroru čiji su se predstavnici toliko uplašili da su otpustili autora teksta, objavili opširno izvinjenje i isplatili im novčanu naknadu.

Nakon toga mediji su svojevoljno izbegavali blizance Krej zbog njihovog vrlo nasilnog karaktera. Slično je bilo i s nekoliko policijskih istraga. Svedoci su se jednostavno previše plašili braće da bi išta rekli inspektorima. Konzervativci takođe nisu želeli da se petljaju zbog veze između Ronija i Lorda Botbija. Laburisti su pak ćutali jer se Roni navodno spetljao s njihovim zastupnikom Tomom Dribergom. Homoseksualac i biseksualacRoni je bio homoseksualac, a Redži biseksualac. Tu tajnu čuvali su svim raspoloživim sredstvima kako njihovi neprijatelji u njihovoj seksualnosti ne bi detektovali - slabost. Pre nego što su postali 'nepobedivi' to je navodno išlo u toliku krajnost da su braća imala incestne odnose.

- Prema Roniju, blizanci su kao mladići imali seksualne odnose isključivo jedan s drugim jer su bili prestrašeni da će se vest o tome inače proširiti, napisao je u njihovoj biografiji autor Džon Pirson koji je imao priliku detaljno da intervjuiše obojicu Kreja. Uprkos tome, obojica su ulazila u veze i brakove sa ženama, najverovatnije zbog slike u javnosti. Hapšenje i suđenjeGodine 1966. Roni je ubio Džordža Kornela, saradnika protivničkog klana, a nešto kasnije i Džeka MekVitija, manje važnog člana sopstvenog klana 'The Firm'. Već tada je Roni patio od paranoidne šizofrenije. Njima je na kraj odlučio da stane inspektor Leonard Rid koji ih je po prvi put istraživao još 1964. godine. Do 1967. imao je dovoljno dokaza da okonča njihovu 'vladavinu Londonom'. U maju 1968. godine policija je privela blizance i još 15 članova njihove bande 'The Firm'. To je ohrabrilo svedoke koji su se napokon opustili dovoljno da 'propevaju'. I Redži i Roni osuđeni su na doživotne kazne zatvora, a njihov treći brat morao je da 'odleži' desetak godina zbog participiranja u nekoliko ubistava.

Godinama kasnije, 1985., policija je otkrila da braća Krej smeštanjem iza rešetaka nisu prestala da deluju. Ispostavilo se da su iz zatvora vodili vrlo unosan posao sa obezbeđenjem. Te je godine od njih samo Frank Sinatra unajmio 18 telohranitelja. Roni je eventualno proglašen neuračunljivim pa je 1995. godine umro od srčanog udara u 61. godini života. U to vreme Redži se 'vratio Bogu' i postao 'ponovo rođeni hrišćanin'. Iz zatvora je pušten u martu 2000. godine iz milosti. Nekoliko nedelja kasnije umro je od posledica raka.Njihov život nedavno je po drugi put ovekovečen za veliko platno filmom 'Legend' u kojima oba blizanca tumači izvrsni Tom Hardi.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track