EU KOMESAR HAN: Zapadni Balkan nije parking za migrante
Foto: Beta Nenad Petrovic

Sad su potrebne “hladne glave

EU KOMESAR HAN: Zapadni Balkan nije parking za migrante

Planeta -
Zapadni Balkan ne sme postati parking, odnosno ničija zemlja za odlaganje izbeglica, kazao je evropski komesar

BRISEL - Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han upozorio je danas članice Evropske unije da ne prebacuju odgovornost za prihvat izbeglica na zemlje Zapadnog Balkana, uljučujući i Srbiju, i da one ne smeju postati “parking za migrante”.

“Zemlje Zapadnog Balkana nisu izvor problema koje imamo sa migrantima, nego tranzitne enklave unutar EU”, kazao je Han na konferenciji za medije u Briselu i podsetio da migrant moraju da prođu kroz najmanje jednu članicu EU pre nego što dođu u region.

On je upozorio da je politička i socijalna situacija u tom regionu još krhka i da je obaveza EU da pomogne, a ne da dodatno opterećuje Srbiju, Makedoniju i druge zemlje na "balkanskom putu".

"Zapadni Balkan ne sme postati parking, odnosno ničija zemlja za odlaganje izbeglica”, kazao je on i dodao da su sada potrebne “hladne glave, a ne usijana retorika”. On je na pitanje da li Mađarska, prema ugovoru o readmisiji koji Srbija ima sa EU, ima zakonsko pravo da vraća migrante kojima nije dato pravo na azil u Srbiju, Han je rekao da na to ne može da odgovori kao pravnik, nego kao političar. “Naša obaveza je da pomognemo, a ne da prebacujemo naše probleme na njih", podvukao je on.

Komesar je podsetio da je EU od 2007. godine do danas izdvojila 54 miliona evra pomoći Srbiji za rešavanje pitanja migracija i azila, što je cifra koja uključuje i planirane projekte. On je pozvao zemlje članice koje nisu izmirile obaveze prema EU fondovima da to što pre učine i da ulože dodatna sredstva, jer je reč o dosad nezabeleženoj akutnoj krizi.

"Ponekad mislim da nas (članice) doživljavaju kao bankomat. Naši fondovi su ograničeni i u njih mora da se ulaže, a ne samo da se vadi", rekao je Han i ponovio jučerašnje upozorenje da nesloga i manjak solidarnosti dovode do toga da se unutar EU dižu "nevidljive gvozdene zavese". To je, kazao je, neprihvatljivo. "Držim u kancelariji komad gvozdene zavese, sa žicane ograde koja je do 1989. stajala između Austrije i Mađarske, da me podseća koliko je važno sačuvati slobodu kretanja u Evropi", rekao je i dodao da će se svim sredstvima boriti za opstanak Šengenskog sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track