Najnovije vesti

UNICEF KRITIKUJE MAĐARSKU: Decu niko ne sme da dira!
Foto: Ap

Dečja prava

UNICEF KRITIKUJE MAĐARSKU: Decu niko ne sme da dira!

Planeta
UNICEF poziva vladu Mađarske da bude vođena najboljim interesima dece kada donosi odluke koje utiču na decu izbeglice i migrante

BEOGRAD - Decu niko ne treba da izlaže opasnosti, a prizori viđeni u sredu na srpsko-mađarskoj granici ne smeju da se ponove, saopštilla je danas agencija UN za prava deteta (UNICEF) i podsetila na obaveze koje je Mađarska preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima deteta.

 

"UNICEF je u kontaktu sa stalnim predstavnikom vlade Mađarske u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i razgovara se o tome kako deca izbeglice i migranti mogu biti adekvatno zaštićeni, u skladu sa obavezama koje je ta zemlja preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima deteta", navedeno je u saopštenju UNICEF-a.

 

Agencija UN navodi da su deca koja su sada izbeglice "već doživela ogromne patnje na svojim putovanjima" i da sada sa njima treba da se postupa "na dostojanstven način" i obezbedi im se neophodna nega, zaštita i saosećanje.

 

Foto AP
Foto AP

 

"UNICEF poziva vladu Mađarske da bude vođena najboljim interesima dece kada donosi odluke koje utiču na decu izbeglice i migrante. Deca ne bi trebalo da budu kriminalizovana zato što su izbeglice ili migranti, niti treba da budu odvojena od svojih porodica", navodi se u saopštenju medjunarodne organizaije.

 

Dodaje se da je UNICEF ponudio pomoć vladi Mađarske da ojača zaštitu dece, ne samo zbog sukoba na mađarsko-srpskoj granici u sredu, nego i zbog izveštaja da novi zakon, koji Mađarska uvodi, može da dovede do toga da deca koja dolaze u zemlju budu pritvorena, krivično gonjena i odvojena od svojih roditelja.

 

UNICEF je pozvao i sve članice EU da brzo reaguju i pruže zaštitu na koju deca izbeglice i migranti imaju pravo, i naglasio da je to obaveza svih zemalja koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...