Bivši libijski pobunjenici budući policajci

Od gerile do uniforme

Bivši libijski pobunjenici budući policajci

Planeta -
Nove libijske vlasti su, strahujući da bi moglo da dođe do učestalih sukoba između naoružanih grupa, odlučile da u libijsko društvo integrišu skoro 200.000 bivših pobunjenika

TRIPOLI - Zamenik ministra unutrašnjih poslova Libije Omar el Kadraui izjavio je danas da 70.000 bivših libijskih pobunjenika koji su učestvovali u svrgavanju sa vlasti Moamera Gadafija, sada radi za Ministarstvo.

"U Ministarstvu unutrašnjih poslova sada je 70.000 bivših pobunjenika. Oni dobijaju plate i izvršavaju zadatke koji im daju zvaničnici Ministarstva", rekao je agenciji Frans pres El Kadraui. On je kazao da novi zaposleni u Ministarstvu pomažu u borbi protiv kriminala, i u obezbeđenju ambasada i diplomatskih predstavništava, ali je i dodao da će uskoro biti izvršena selekcija onih koji zadovoljavaju kriterijume nepohodne da bi mogli da prođu kroz obuku.

U utorak je prva grupa od 160 budućih policajaca otputovala u Aman gde će proći tromesečnu obuku. Jedan portparol Ministarstva je izjavio da bi ove nedelje 2.216 bivših pobunjenika trebalo da ode na obuku u Jordan. Libija i Jordan su u januaru potpisali ugovor kojim se predviđa obuka 10.000 bivših libijskih pobunjenika. Kako navodi Frans pres, u Libiji ni vojska ni policija još uvek nisu operativne i narodna vojska sprovodi zakon u toj zemlji.

Nove libijske vlasti su, strahujući da bi moglo da dođe do učestalih sukoba između naoružanih grupa, odlučile da u libijsko društvo integrišu skoro 200.000 bivših pobunjenika, među kojima će desetine hiljada biti angažovani u ministarstvu odbrane i unutrašnjih poslova. El Kadraui je rekao da je u toku razmatranje plana o razoružanju stanovništva, i dodao da se kod stanovniika Libije trenutno nalazi oko 250.000 komada naoružanja. (krak) una/goc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track