AMERI OBUČILI KOMANDANTA ISLAMSKE DRŽAVE: Mediji u SAD otkrili najveću tajnu rata!

PALE MASKE: Američki mediji tvrde

AMERI OBUČILI KOMANDANTA ISLAMSKE DRŽAVE: Mediji u SAD otkrili najveću tajnu rata!

Planeta -
Zapovednika Islamske države i čečenskog komandosa Abu Omara el Šišanija od 2006. do 2010. godine trenirali specijalci SAD

VAŠINGTON - Jednog od komandanata Islamske države (IS) Abu Omara el Šišanija za rat su obučili pripadnici specijalnih jedinica SAD, a od Amerikanaca je dobijao novac čak i kad je 2012. otišao u Siriju sa svojom grupom čečenskih džihadista i prešao na stranu IS, piše američki Biznis insajder.Šišani ili Tarkan Batirašvili, kako mu glasi pravo ime, najzaslužniji je za pobede kojima je teritorija kalifata najviše proširena u Siriji i Iraku, a odlično poznavanje ratne strategije stekao je u specijalnim jedinicama SAD.Obuka u GruzijiKako navode američki mediji, Omar el Šišani je, uz Abu Bakra el Bagdadija, najprepoznatljivije lice IS. Sa specifičnom crvenom bradom, on je spreman da pozira pred kamerama, a istovremeno je sposoban vojskovođa koji je vodio najuspešnije pohode terorista u Siriji i zapadnom Iraku. Zahvaljujući njemu stigli su na 100 kilometara od Iraka.- Njegovi uspesi nisu samo rezultat urođenog vojničkog talenta. On je ratovao protiv Rusa prvo kao čečenski pobunjenik, a zatim kao vojnik gruzijske armije. Od 2006. do 2010. jedinicu u kojoj je bio obučavali su američki specijalci, a on je bio najbolji učenik, prava zvezda - rekao je neimenovani gruzijski oficir.Kako dodaje, Batirašvili se posebno dokazao u ratu u Južnoj Osetiji. Iako je Rusija brzo pobedila, on i njegova jedinica su naneli neverovatne gubitke snagama pod kontrolom Moskve, pa i ranili komandanta 58. ruske armije.Novac iz VašingtonaKako navodi američki portal antiwar.com, najproblematičnije nije to što su Šišanija trenirali američki komandosi, već što je dobijao novac iz Vašingtona i kad se borio za IS.- Šišani se kao deo IS borio uz Slobodnu sirijsku armiju, kojoj je Amerika slala novac i oružje, u Menaghu. Dokumenta dokazuju da su se u leto 2013. IS i FSA borili zajedno, s jedinstvenom komandnom strukturom, uz direktnu novčanu pomoć SAD - tvrdi Bred Hof.

AnalitičariJEDINSTVEN I OPASANŠišani je jedinstven među komandantima IS jer se bori kao pobunjenik i s malim grupama vojnika sposoban je da, u munjevitim akcijama, nanese mnogo štete. Napada više meta u istom danu, a onda se povlači odvlačeći neprijatelja u zamku - kaže vojni analitičar David Gartenštajn-Ros i dodaje da će Šišani biti opasana čak i ako IS počne da gubi rat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja