RUMUNSKI PREMIJER: Mađarski zid sramota za Evropu

Ponda zgrožen reakcijom evropske države

RUMUNSKI PREMIJER: Mađarski zid sramota za Evropu

Planeta -
Za sada se držim mišljenja koje je slično onome koje imaju srpski, hrvatski i austrijski premijeri, Evropska komisija i generalni sekretar UN - da je mađarsko upravljanje krizom neevropsko i sramota za Evropu, rekao je Ponta

BUKUREŠT: Rumunski premijer Viktor Ponta kaže da je stav Mađarske u upravljanju izbegličkom krizom "antievropski" i "sramota za Evropu".

"Za sada se držim mišljenja koje je slično onome koje imaju srpski, hrvatski i austrijski premijeri, Evropska komisija i generalni sekretar UN - da je mađarsko upravljanje krizom neevropsko i sramota za Evropu", rekao je Ponta.

Za izgradnje ograde na granici Mađarske sa Rumunijom, Ponta je rekao da nema nikakve veze sa evropskim duhom, dodajući da je "besan zbog mešanja Budempešte u unutrašnje političke stvari u Rumuniji".

U međuvremenu, Bukurešt je "kao preventivnu meru" postavio oko 120 šatora blizu granice sa Srbijom, iako su dosad izbeglice zaobilazile Rumuniju zato što nije u šengenskoj zoni.

Polovina šatora je podignuta u blizini sela Lunga, a ostatak u blizu sela Moravita. Očekuje se da u kampove budu poslati i prevodioci i medicinsko osoblje, prenosi AP.

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije Gabrijel Oprea je rekao kako će kampovi biti test rumunske "sposobnosti da reaguje".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja