EVROPA POD OPSADOM: Milion zahteva za azil ove godine
Foto: Rojters

Nezabeleženi talas izbeglica

EVROPA POD OPSADOM: Milion zahteva za azil ove godine

Planeta -
U izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj navodi da Evropa ima kapacitet i obavezu da smesti migrante

PARIZ - Evropa može da očekuje rekordnih milion zahteva za azil ove godine, u trenutku kada veliki broj izbeglica beži od ratova u Siriji i Iraku, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Gotovo polovina od tog broja najverovatnije će ispuniti uslove za azil, navodi se u saopštenju i dodaje da lideri Evropske unije moraju svoje razlike da ostave po strani, kako bi izašli u susret ovom izazovu.

"Evropski lideri moraju da zauzmu istorijski stav u svetlu ove humanitarne tragedije", rekao je šef OECD Anhel Gurija.

Ova organizacija sa sedištem u Parizu objavila je izveštaj u kome se navodi da Evropa ima kapacitet i obavezu da smesti nezabeleženi talas izbeglica, koji je čak veći od onog izazvanog raspadom bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka, naveo je Rojters.

Evropa je bolje opremljena da izađe na kraj sa prilivom izbeglica, nego što je to bio slučaj sa izbeglicama ratova u bivšoj Jugoslaviji, ali je manje imućnim državama, poput Poljske, Mađarske i Bugarske, potrebna finansijska pomoć od partnera EU u rešavanju tog pitanja, stoji u izveštaju. Neophodno je da postoji brža obrada zahteva za azil, kao i dogovor o raspodeli izbeglica širom EU, ističe se u izveštaju.

Neuspeh da se postigne dogovor oko zajedničkog plana, zajedno sa dugoročnom politikom integracije izbeglica, mogao bi da podgreje ksenofobiju, kojom delimično može da se objasni dosadašnje nedelovanje vlada EU, dodaje se u izveštaju.

Prema poslednjim podacima OECD, više od 330.000 izbeglica je stiglo morskim putem u Evropu za osam meseci ove godine, od čega 210.000 u Grčku i 120.000 u Italiju. U istom periodu zabeleženo je pola miliona ilegalnih prelazaka granice, što je gotovo duplo više od cele 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track