PAPA FRANJA PROTIV SMRTNE KAZNE: Poručio Amerikancima da je svaki život svetinja
Foto: Profimedia

Katolički poglavar u SAD

PAPA FRANJA PROTIV SMRTNE KAZNE: Poručio Amerikancima da je svaki život svetinja

Planeta -
Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve upitao kongresmene zbog čega se oružje prodaje onima koji samo žele da nanesu patnju nevinima

VAŠINGTON - Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja pozvao je danas u Kongresu u Vašingtonu na ukidanje smrtne kazne u SAD i širom sveta i oštro kritikovao trgovinu oružjem. Papa je u obraćanju kongresmenima poručio da je svaki život svetinja i da društvo može samo da ima koristi od rehabilitacije osoba osuđenih zbog zločina.

On je podsetio da su i američki biskupi pozvali na ukidanje smrtne kazne. U SAD se mnogi političari i građani protive takvoj ideji. Govoreći o trgovini oružjem u zakonodavnom telu zemlje koja je najveći izvonik oružja na svetu, papa se zapitao zašto se oružje prodaje onima koji samo žele da nanesu patnju nevinima.

"Tužno, ali odgovor je, kao što svi znamo, zbog novca - novca natopljenog krvlju, često krvlju nevinih", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve. On je, medjutim, ocenio da je legitimno upotrebiti vojnu silu protiv "nepravedne agresije", kao što su to napadi Islamskih ekstremista u Siriji i Iraku.

Papa je pred kogremenima ponovio i svoje zalaganje zaborbu protiv klimatskih promena i pozvao na preduzimanje "hrabih i odgovornih napora" kako bi se sprečili razorni efekti tih promena. On je izrazio uverenje da države, ako bi sarađivale, mogu da spreče globalno zagrevanje, i da SAD i Kongres u tome imaju veliku ulogu.

U svom govoru papa je izrazio simpatije za američke indjance i njihov "turbulentan i nasilan" prvi susret sa nadolazećim Evropljanima. Ocenio je, međutim, da je teško suditi onome što je u prošlosti učinjeno na osnovu današnjih standarda. Ne izgovarajući naziv indijanac, Franja je rekao da nisu uvek poštovana prava "onih koji su ovde bili davno pre nas" i da za tim ljudima i njihovim narodima želi da izrazi najdublje poštovanje.

Franju su kritikovali pojedini pripadnici američkih indijanskih plemena zbog namere da u SAD kanonizuje misionara iz 18 veka Junipera Seru. I dok oni tvrde da je Sera bio deo nasilne kolonizatorske mašinerije koja je uništavala domorodačka plemena, papa je ocenio da je on bio veliki borac za veru koji je štitio indijance od kolonizatora.

Nakon govora pred članovima Kongresa, papa se sa balkona tog zdanja obratio desetinama hiljada okupljenih građana, kojima je, na španskom, uputio svoju uobičajenu poruku da se mole za njega. Očigledno svestan da među okupljenima nisu svi hrišćani, pa ni vernici, papa je, preko prevodioca, rekao:

"Ako među vama ima onih koji ne veruju ili ne znaju da se mole, pošaljite mi svoje dobre želje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track