PAPA FRANJA: Ne namećite zapadne vrednosti zemljama u razvoju
Foto: Rojters

Rimokatolički poglavar u UN

PAPA FRANJA: Ne namećite zapadne vrednosti zemljama u razvoju

Planeta -
Optužio najmoćnije zemlje da zbog novca uništavaju planetu i osiromašuju slabe i nemoćne

UJEDINJENE NACIJE - Poglavar Rimokatoličke crkve Franja u obraćanju Generalnoj skupštini UN poručio je danas da siromašni imaju prava na obrazovanje, smeštaj i rad i kritikovao nametanje Zapadnih vrednosti zemljama u razvoju.

U govoru pred Generalnom skupštinom UN, gde je dočekan aplauzom, papa se založio za poštovanje svetosti života i priznanje "prirodne razlike između muškarca i žene".

Franja je rekao da postoji i "pravo životne sredine" i da čovečanostvo nema prava da je uništava. On je pozvao na hitno delovanje kako bi se zaustavilo uništavnaje Božje kreacije.

Foto Rojters
Foto Rojters

"Svaka šteta nanetu životnoj okolini je, prema tome, šteta naneta čovečanstvu", rekao je Papa. On je optužio najmoćnije zemlje da popuštaju "sebičnoj i neograničenoj žeđi" za novcem, što ih, kako je rekao, navodi da uništavaju planetu i osiromašivanje slabih i neprivilegovanih.

Papa je kritikovao "ideološku kolonizaciju" zemalja u razvoju, što se tumači kao referenca na kontracepciju i gej prava koja se često nameću siromašnim državama kao uslov za razvojnu pomoć. U govoru pred više od 100 lidera i diplomata, Franja je izneo zahtev da siromašni imaju direktan pristup hranu i vodi, rad i smeštaj, kao i pravo na versku slobodu. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je papa Franja posetom u Ujedinjenim nacijam, ušao u istoriju.

Foto Rojters
Foto Rojters

Iako je Franjina poseta sedištu UN, peta poseta pape, danas je prvi pttu podignuta zastava Vatikana. Generalna skupština je nedavno dozvolila dvema državama posmatračima u UN, Vatikanu i Palestini, da podignu svoje zastave zajedno sa 193 članice. Ban je zahvalio papi za iskazivanju "izuzetnog statusa kao čoveka vere za sve vere".

"Vi ste kod kuće ne u palati, več među siromašnima; ne s bogatima, več sa zaboravljenima; ne na zvaničnim portretima, već na 'selfijima' s mladim ljudima", rekao je Ban. Sala generalne skupštine UN bila je ispunjena predstavnicima zemalja članica, a među prisutnima su bili nemačka kancelarka Angela Merkel, osnivač Majkrosofta Bil Gejts i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusefzai.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track