(VIDEO) TAJNI GRADOVI SSSR: Građevinska čuda komunizma za koja je znao samo KGB!
Foto: Printscreen/YouTube

Otkriveno

(VIDEO) TAJNI GRADOVI SSSR: Građevinska čuda komunizma za koja je znao samo KGB!

Planeta -
Najinteresantnije ruske građevine ostaju tajni gradovi i zatvoreni objekti, koji su do dan-danas misterija

Sovjetski Savez je dao veliki doprinos svetskoj arhitekturi razvijajući različite pravce, od konstruktivizma do avangarde, i primenjujući neobična rešenja u mnogim sferama, bez obzira na to da li se radi o stambenim kompleksima ili autobuskim stanicama. Međutim, najinteresantnije građevine ostaju tajni gradovi i zatvoreni objekti.

Vojni grad Skrunda 1 izgrađen je ’60-ih godina za personal dve radarske stanice „dnjepar“ koje su korišćene tokom Hladnog rata za posmatranje Zapadne Evrope.

Potopljeni sovjetski zatvor u kamenolomu Rumu u Estoniji privlači ljubitelje ekstremnog ronjenja zbog neverovatno čiste vode. Nakon zatvaranja zatvora, radovi na kamenolomu su obustavljeni i uskoro je u potpunosti potopljen. Zgrade i tehnika koja su ostali na dnu pretvorili su se u neku vrstu podvodnog muzeja.

Hovrinska bolnica na severu Moskve — popularno mesto za ljubitelje urbanog turizma koji koriste napuštenu bolnicu za treninge.

?list=PLeIzHhBSrVIaPyBxNdS12elFx_BfB1snU

Još jedan sovjetski vojni gradić, ovaj put udaljen 64 kilometra od Berlina. Vojni deo je bio naseljen sa 15 hiljada vojnika i članova njihovih porodica do zatvaranja 1994. godine.

Jedna od najneobičnijih građevina na spisku — jedinstvena „Kula Tesla“. Izgrađena ′70-ih godina, ona može da proizvede impulse snagom većom od snage svih elektrana u Rusiji, uključujući i nuklearne.

(Sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track