VIKEND AKCIJA MAĐARA: 24.000 migranata poslali na sud zbog ilegalnog ulaska u zemlju
Foto: Reuters

Pokrenut postupak

VIKEND AKCIJA MAĐARA: 24.000 migranata poslali na sud zbog ilegalnog ulaska u zemlju

Planeta -
U subotu i nedelju tužilaštvo je predalo sudu 64 slučaja protiv izbeglica zbog ilegalnog ulaska u Mađarsku

BUDIMPEŠTA - Policija je pokrenula postupak protiv više od 24.000 migranata koji su za vikend ilegalno ušli u Mađarsku, a ministar spoljnih poslova te zemlje rekao je da bi ponovno uvođenje kontrola na granicama unutar šengenske zone kao odgovor na izbegličku krizu, zemlju koštalo milijarde evra.Mađarska policija objavila je na svojoj internet stranici da je 23.991 osoba uhvaćena na mađarsko-hrvatskoj granici, a 636 na granici sa Srbijom. Pet osoba je pritvoreno zbog krivotvorenja dokumenata. U subotu i nedelju tužilaštvo je predalo sudu 64 slučaja protiv migranata zbog ilegalnog ulaska u zemlju, rekao je portparol državnog tužioca.

Peter Sijarto, Foto: Fonet
Peter Sijarto, Foto: Fonet

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je rekao da nije očekivao da će se u rezultatu svoje migracijske politike Mađarska udaljiti od zapadnoevropskih zemalja, ali je video "rizik" da bi na saradnju s arapskom regijom mogli negativno da utiču izveštaji o antiislamskom raspoloženju u zemlji.

Stoga će Mađarska, nastavio je Sijarto, preduzeti dodatne napore kako bi pokazala arapskoj regiji da je i dalje otvorena i tolerantna kakva je bila ranije. Istakao je da veća pažnja treba da se usmeri na borbu protiv Islamske države.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track