ŠPANSKI SEPARATISTI: Birači su rekli svoje, otcepićemo Kataloniju
Foto: AP

Zakuvavanje

ŠPANSKI SEPARATISTI: Birači su rekli svoje, otcepićemo Kataloniju

Planeta -
Stranke pobednice na španskim izborima planiraju da pokrenu otcepljenje Katalonije najkasnije za dve godine

BARSELONA - Katalonske separatističke stranke, pobednice na regionalnim izborima, izražavaju danas uverenje da će moći da pokrenu proces otcepljenja od Španije do 2017. godine, javile su svetske agencije.

"Poruka birača je jasna. Imamo većinu koja je potpuno legitimna za pokretanje procesa" otcepljenja, izjavio je nosilac liste koalicije dve glavne separatističke stranke Raul Romeva novinarima u Barseloni.

Ta koalicija osvojila je 62 od 135 poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu, ali joj za formiranje većine potrebna podrška jedne manje separatističke stranke, koja je osvojila 10 mesta.

Zastave
Zastave

Premijer Marijano Rahoj odmah je reagovao rekavši da je spreman na dijalog, ali u okviru zakona i "nikako o kraju jedinstva Španije".

"Spreman sam da slušam i razgovaram, ali u okviru zakona. Neću da razgovaram o jedinstvu Španije ni o njenom suverenitetu", rekao je Rahoj.

Prema njegovim rečima, "aspiracije Katalonaca su protiv zakona, iako su dobili većinu na izborima". Pristalice otcepljenja Katalonije ranije su isticali da su izbori de fakto referendum o nezavisnosti od Španije i da bi im pobeda na izborima dala pravo da jednostrano proglase nezavisnost u roku od 18 meseci.

Spremni za otcepljenje, Foto AP
Spremni za otcepljenje, Foto AP

Artur Mas, lider bogatog regiona na severoistoku Španije, od 2012. godine bezuspešno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mas je pre izbora rekao da želi da pregovora sa španskim vlastima o "sporazumnom odvajanju", a sa Evropskom unijom da Katalonija ostane u EU.

"Katalonska država bi trebalo da bude u EU, a ti pregovori treba da se održe pre njene nezavisnosti", rekao je Mas u intervjuu agenciji Frans pres. Mas je dodao da bi, ako bi se Madrid i Brisel složili o nezavisnosti, Katalonija preuzela deo otplate duga Španije.

"Ako nema tog dogovora s Katalonijom, onda ne znam kako će Španija uspeti da otplati dug, koji bi mogao da iznosi do 100 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP)", rekao je Mas i podsetio da Katalonija predstavlja 16 odsto stanovništva Španije i obezbeđuje najmanje 19 odsto BDP-a cele zemlje.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država. Većina ispitanika je protiv nezavisnosti, ako bi to značilo da Katalonija i izlazak Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track