FLAMANCI POZDRAVILI POBEDU SEPARATISTA: Lider secesionista kaže da je nezavisnost neminovna!
Foto: AP

Španski potres

FLAMANCI POZDRAVILI POBEDU SEPARATISTA: Lider secesionista kaže da je nezavisnost neminovna!

Planeta -
Stranka Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) ima većinu koja u potpunosti daje legitimitet za pokretanje procesa ka proglašenju, rekao Raul Romeva

BARSELONA - Separatisti u Kataloniji najavili su danas da će nastaviti sa zalaganjem za nezavisnost te španske pokrajine, nakon osvajanja većine na izborima za regionalni parlament, a vlada u Madridu je poručila da će očuvati jedinstvo države.

Raul Romeva, vodeći kandidat glavne liste za nezavisnost, rekao je novinarima da njegova koalicija Zajedno za DA (Hunts pel si) sa radikalno levičarskom strankom Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) "ima većinu koja u potpunosti daje legitimitet za pokretanje procesa" ka proglašenju nezavisnosti. On je upozorio da je proglašenje nezavisnosti neminovnost, preneo je AFP.

Flamanski nacionalisti u Belgiji pozdravili su pobedu separatista na izborima u Kataloniji, pozivajući na jačanje veza između španske pokrajine i njihovog područja na kome se govori holandski. Španski predsednik Marijano Rahoj izjavio je, dan nakon izbora, da je spreman da sarađuje sa novom vladom u Kataloniji i da razgovara o širokom spektru pitanja, ali samo "u skladu sa zakonom".

"Postoje mnoge stvari o kojima može da se razgovara, ali dok sam predsednik vlade neću dovoditi u pitanje jedinstvo Sspanije, nacionalni suverenitet i slobodu svih Sspanaca. Spreman sam da slušam, ali nisam spreman da se odreknem zakona", rekao je Rahoj. Na regionalnim izborima održanim u nedelju najveća secesionistička grupa Zajedno za DA, osvojila je 62 mesta u parlamentu Katalonije, dok je manja levičarska partija CUP osvojila 10, što im daje apsolutnu većinu u parlamentu od 135 mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track