NEOBIČAN JELOVNIK PRED ZVANIČNICIMA UN: Svetski lideri ručali otpatke
Foto: Ap

Protiv neodgovornog bacanja hrane

NEOBIČAN JELOVNIK PRED ZVANIČNICIMA UN: Svetski lideri ručali otpatke

Planeta -
Na meniju za nedeljni ručak našao se vegetarijanski hamburger spravljen od pulpe ceđenog voća koja se obično baca, a kao garnir posluženi su prženi krompirići od kukuruznog brašna.

NJUJORK - Naviknuti na najbolje restorane i vrhunska jela, svetski lideri su u nedelju u Ujedinjenim nacijama imali priliku da probaju nešto sasvim neobično - ručak pripremljen u celosti od otpadaka hrane.

Kako prenosi AFP, ovaj "specijalitet" od ostataka namirnica koji su bili predviđene za kontejner, pripremila su dva kuvara koja su želela da skrenu pažnju na neodgovorno rasipanje hrane, posebno u zapadnom svetu, i njegovu ulogu u klimatskim promenama.

Mišel Obama prva skrenula pažnju na neodgovorno bacanje hrane, Foto: AP
Mišel Obama prva skrenula pažnju na neodgovorno bacanje hrane, Foto: AP

Na meniju za nedeljni ručak u sedištu UN u Njujorku našao se vegetarijanski hamburger spravljen od pulpe ceđenog voća koja se obično baca. Kao garnir posluženi su prženi krompirići od kukuruznog brašna.

"To je tipično američki obrok, ali izmenjen. Hteli smo da napravimo nešto veoma ukusno od namirnica koje bi inače bacili", objasnio je njujorški kuvar Den Barber, vlasnik restorana "Blu Hil".

Barber je sastavio neobični jelovnik sa kolegom Semom Kasom, bivšim glavnim kuvarom Bele kuće, s kojim sprovodi kampanju protiv gojaznosti ibacanja hrane koju je pokrenula prva dama SAD, Mišel Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track