PROPALO IZGLASAVANJE NEPOVERENJA RUMUNSKOM PREMIJERU: Ponta preživeo u parlamentu

Nedovoljna podrška opozicionom predlogu

PROPALO IZGLASAVANJE NEPOVERENJA RUMUNSKOM PREMIJERU: Ponta preživeo u parlamentu

Planeta -
Za predlog glavne opozicione Nacionalne liberalne stranke o izglasavanju nepoverenja glasalo je 207 poslanika, od potrebnih 275

BUKUREŠT - Rumunska opozicija nije danas uspela da sakupi dovoljan broj glasova potreban za izglasavanje nepoverenja vladi premijera Viktora Ponte, javile su agencije.

Za predlog glavne opozicione Nacionalne liberalne stranke o izglasavanju nepoverenja glasalo je 207 poslanika, od potrebnih 275. Osam poslanika glasalo je protiv predloga za izglasavanje nepoverenja, podnetog 21. septembra i nazvanog "Izbor između Rumunije i Ponte", naveo je Ađerpres.

Rojters je preneo da su se sve tri partije u Pontinoj vladajućoj koaliciji uzdržale. Početkom juna saznalo se da je rumunski premijer osumnjičen za "pranje novca", falsifikovanje dokumenata, utaju poreza i sukob interesa dok je bio advokat 2007. i 2008, a tužilaštvo je podiglo optužnicu. Takođe, predsednik Klaus Johanis pozvao je Pontu da podnese ostavku, navodeći da Rumuniji ne treba predsednik vlade osumnjičen za kriminalne aktivnosti i da to podriva napore u borbi protiv korupcije. Ponta je odgovorio da sa položaja može da ga skloni samo parlament i obećao da će izneti dokaze da nije kriv.

Ponta, koji je na vlasti od 2012, optužio je opozicione liberale da se "kriju iza tužilaštva".

"U parlamentu ne treba da se bavimo pravosuđem, samo politikom", rekao je on poslanicima a preneo AP.

Prema Pontinim rečima, rumunska privreda se oporavila tokom njegovog mandata, koji ističe krajem 2016, a njegova smena izazvala bi političku nestabilnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja