NOVI ZAKON U BRITANIJI: Zabranjeno pušenje u kolima u prisustvu dece
Foto: Shutterstock

Konačno

NOVI ZAKON U BRITANIJI: Zabranjeno pušenje u kolima u prisustvu dece

Planeta -
Počevši od prvog oktobra 2015. godine, pušenje u automobilima (i drugim vozilima) u prisustvu osoba mlađih od 18 godina biće nezakonito

LONDON - Vozači koji puše u automobilima od prvog oktobra biće kažnjivani sa 80 dolara. Zakon će se primenjivati na sve vozače u Engleskoj i Velsu, uključujući sedamnaestogodišnjake i one sa privremenom vozačkom dozvolom. Zakon se ne primenjuje na sedamnaestogodišnjake, ako zapale cigaretu u sopstvenom vozilu.

Prema britanskom Ministarstvu zdravlja, svaki put kada dete udahne dim iz cigarete, samim tim udiše na hiljadu toksičnih hemikalija. Ovako se mališani izlažu riziku ozbiljnih bolesti uključujući meningitis, rak, bronhitis i upala pluća, pasivno pušenje takođe može da pogorša astmu.

Zakon će se primenjivati na svako vozilo koje je u celosti ili delimično zatvoreno krovom i ako imaju klimu ili ako sede na pragu automobila dok puše. Ovaj zakon se neće odnositi na kabriolete sa spuštenim krovom.

Pasivno pušenje je opasno po svakoga, ali deca su posebno osetljiva, zato što dišu mnogo brže i imaju manje razvijena pluća i imuni sistem. 80 odsto cigaretnog dima je nevidljivo i otvoreni prozori ne smanjuju štetni efekat. Ipak, ovaj zakon ne važi za elektronske cigarete.

Još jedna mera zakona će stupiti na snagu od prvog oktobra u Britaniji. Biće nelegalno prodavati elektronske cigarete mlađima od osamnaest godina ili za svakoga ko kupuje električnu cigaretu mlađima od osamnaest godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track