OVAKO JE POČELO: PUTINOV GENERAL UPAO JE U AMBASADU SAD: Imate sat da očistite vazduh, mi krećemo!
Foto: Reuters

Ruski udar

OVAKO JE POČELO: PUTINOV GENERAL UPAO JE U AMBASADU SAD: Imate sat da očistite vazduh, mi krećemo!

Planeta -
Ceo svet je u panici, i to s razlogom. Šta ako se dogodi neočekivani susret u vazduhu američkih i ruskih aviona? Šta ako Rusi bombarduju Asadove protivnike koje podržavaju Amerikanci? Pitanja je puno, a odgovora se svetski lideri užasavaju

Ruski generali definitvno nisu učestali gosti u ambasadi SAD u Bagdadu. Novoizgrađeni kompleks pokraj reke Tigar zapravo je poslednjih godina bio sedište iračke vlasti, to je bilo mesto gde su se donosile ključne odluke vezane za sukobe u Siriji. I verovatno poslednje mesto na svetu gde bi ruski generali kročili nogom.Međutim, u sredu je na vrata ambasade pokucao iznenadni gost. Ruski general je seo kraj američkih diplomata i pristojno ih zamolio.

- Molio bih vas da 'očistite' vazdušni prostor iznad Sirije kako nam ne biste smetali kod bombardovanja pobunjenika. Krećemo za sat vremena!

Šokirane diplomate nisu stigle ni poruku da prenesu u Vašington, a ruski avioni SU-24 već su počeli da bombarduju grad Homs i mesta severno od njega. Tek posle oglasili su se iz Vašingtona.

http://www.youtube.com/watch?v=oqJPVlDdLek

- Istina je, Rusi su nas pitali da očistimo vazdušni prostor, ali mi ne možemo udovoljiti njihovom zahtevu. SAD nastavlja sa svojim akcijima u Siriji po planu - rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi. Njegove reči dobile su i potvrdu u poslepodnevnim satima kada su američki avioni raketirali položaje džihadista u Alepu. U isto vreme Rusi su nešto južnije uništavali Homs.

http://www.youtube.com/watch?v=hiA0JUdWR6M
http://www.youtube.com/watch?v=ltTTMQZKwYw

- Molim vas, nemojte da slušate Pentagon! Ako vam trebaju prave informacije, pitajte rusko ministartsvo - poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov novinarima okupljenima u zgradi UN u Njujorku.

- Rusija pomaže Asadu da reši Islamsku državu. Kao što vam je poznato, na velikom teritoriju Iraka i Sirije fanatici su izgradili kvazidržavu, koja ima stabilne prihode, vrlo dobro opremljenu vojsku koja ima sredstava za proizvodnju oružja za masovno uništenje - rekao je Lavrov.Aktivisti u Siriji su izračunali da su Rusi prvoga dana bombardovali sedam gradova i pritom ubili 36 ljudi. Moskva te tvrdnje negira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track