TALIBANI PREUZELI ODGOVORNOST: Oboren američki avion u Avganistanu, 11 mrtvih
Foto: Printscreen/YouTube

Borbe za Kunduz

TALIBANI PREUZELI ODGOVORNOST: Oboren američki avion u Avganistanu, 11 mrtvih

Planeta -
Do pada aviona je došlo nakon što su avganistanske snage bezbednosti u četvrtak preuzele deo kontrole nad gradom Kunduzom

DŽALALABAD - Talibanski pobunjenici objavili su da su oni odgovorni za obaranje američkog vojnog aviona na istoku Avganistana, kada je život izgubilo najmanje 11 ljudi.

“Naši mudžahedini su oborili avion kod Džalalabada", izjavio je portparol talibana Zabiula Mudžahid.

Pad aviona se dogodio nakon što su avganistanske snage bezbednosti u četvrtak preuzele deo kontrole strateškog grada Kunduz, na severu zemlje, posle napada na talibane.

Talibani su negirali navode da su avganistanske snage preuzele kontrolu nad Kunduzom, a njihov portparol je rekao da se "talibanska zastava i dalje vijori".

Pad Kunduza bio je veliki udarac za predsednika Ašrafa Ganija koji je na tom položaju tek godinu dana, kao i za avganistanske bezbednosne snage i njihove zapadne saveznike, pre svega SAD, koji daje najveću vojnu i finansijsku pomoć avganistanskoj vladi. NATO za sada nije precizirao uzroke pada aviona.

Američki vojnici su učestvovali u misiji NATO-a "Čvrsta podrška", namenjenoj obuci avganistanske vojske koja se suočava sa talibanskom pobunom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track