PUCNJAVA U SIDNEJU TERORISTIČKI ČIN: Napadač iračkog porekla uzvikivao verske parole
Foto: Printscreen/Youtube

15-godišnji ubica

PUCNJAVA U SIDNEJU TERORISTIČKI ČIN: Napadač iračkog porekla uzvikivao verske parole

Planeta -
Australija je pojačala napore u borbi protiv napada ekstremista, a od prošle godine na snazi je pojačan oprez zbog eventualnih napada domaćih islamskih ekstremista

MELBURN - Premijer Australije Malkom Turnbul izjavio je danas da je napad u Sidneju, u kojem je 15-godišnjak ubio civila zaposlenog u policiji, po svoj prilici teroristički čin. Policija navodi da je napadač, koji nije imenovan, ubijen u razmeni vatre sa policijom nakon što je ubio Kurtisa Čenga ispred sedišta policije u zapadnom delu Sidneja.

U medijskim izveštajima se navodi da je tinejdžer, za kog policija tvrdi da je iračko-kurdskog porekla i rođen u Iranu, uzvikivao verske parole pre nego što je upucao Čenga u potiljak. Svedoci su izjavili da su videli naoružanog čoveka u crnom plaštu kako brzo hoda i viče ispred policijskog sedišta, neposredno pre nego što su čuli niz pucnjeva.

"Izgleda da je ovo bio čin politički motivisanog nasilja i terorizma. To je šokantan zločin, hladnokrvno ubistvo, a posebno je šokantno što ga je počinio 15-godišnji dečak", rekao je Turnbul.

Australija je pojačala napore u borbi protiv napada ekstremista, a od prošle godine na snazi je pojačan oprez zbog eventualnih napada domaćih islamskih ekstremista. Policija u Melburnu je u septembru prošle godine ubila teroristu koji je izbo dva policijaca dan nakon što je Islamska država pozvala muslimane da počnu da ubijaju Australijance.

Dva taoca poginula su u decembru 2014, nakon što je policija upala u kafić koji je 17 sati bio pod opsadom. Australija se, kao i niz drugih zemalja širom sveta, suočava sa složenim problemom radikalizacije mladih, a Turnbul navodi da je važno razumeti da je saradnja sa muslimanskom zajednicom od ključnog značaja.

"Ne smemo napadati niti kriviti celokupnu muslimansku zajednicu zbog poteza veoma malog procenta pojedinaca koji su nasilni ekstremisti. Muslimanska zajednica je veoma važan partner u borbi protiv takve vrste ekstremista", poručio je australijski premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track