DA LI JE PRIMIRJE ZAISTA NA POMOLU: Kijev i separatisti se povlače sa fronta
Foto: Ap

Vraćaju se tenkovi i teška artiljerija

DA LI JE PRIMIRJE ZAISTA NA POMOLU: Kijev i separatisti se povlače sa fronta

Planeta -
Iako je primirje postignuto još u februaru, razmena vatre se nije smanjila, ali možda će se posle jučerašnjeg sastanka predsednika Rusije i Ukrajine tenzije smiriti

KIJEV - Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici počeli su danas povlačenje svojih tenkova s prve linije fronta u istočnoj Ukrajini gde je na snazi primirje od 15. februara.

Proruski pobunjenici saopštili su da su tokom pre podneva počeli povlačenje tenkova i artiljerije. Tu vest je kasnije potvrdila ukrajinska vojska koja je kratko navela da je proces povlačenja "upravo započet".

U Parizu je juče održan sastanak predsednika Rusije, Ukrajine i Francuske, Vladimira Putina, Petra Porošenka i Fransoaa Olanda, i nemačke kancelarke Angele Merkel, posvećen situaciji na istoku Ukrajine. Posle sastanka je saopšteno da je postignut dogovor s ruskim i ukrajinskim liderima o povlačenju naoružanja kalibra manjeg od 100 milimetara iz zone konflikta na istoku Ukrajine.

Oland i Angela Merkel su rekli da će lokalni izbori u Ukrajini biti održani "posle 2015. godine" odbacivši predlog proruskih separatista da lokalni izbori budu održani 18. oktobra. Na samitu je razmotrena primena mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 12. februara ove godine.

Taj sporazum je doveo je do primirja 15. februara na istoku Ukrajine, ali se prekid vatre krši na tom području gde je od početka konflikta 2014. godine poginulo 8.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track