BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA: Više od 3.000 džihadista pobeglo iz Sirije
Foto: AP

Povlačenje pred ruskim snagama

BEŽE GLAVOM BEZ OBZIRA: Više od 3.000 džihadista pobeglo iz Sirije

Planeta -
Sirijska vojska je najavila da kreće u veliku ofanzivu protiv Islamske države

DAMASK - Najmanje 3 hiljade militanata iz terorističkih organizacija Islamska država, Al Nusre i Džaiš el-Jarmuka pobeglo je u Jordan u strahu od najavljene sirijske ofanzive i vazdušnih udara ruskih aviona.

Prema rečima izvora, vojska je u nedelju izvela udare na pozicije militanata ID i Džebhat an-Nusra u predgrađu Damaska, u provincijama Dejr-ez-Zor i Homs, uključujući i rejon grada Palmire. U Dejr-ez-Zor vojska je izvela napade na teritorije pod kontrolom Islamske države.

Tokom borbe likvidirano je oko 160 militanata. Za vreme borbi teroristi su digli u vazduh tri oklopna vozila, a ima ranjenih i među sirijskim vojnicima.

Sirijski vojnici su "tukli" i položaje džihadista u Homsu, Karjateinu i Palmire. Prema podacima vojnog izvora, između sirijskih terorista i stranaca počele su ozbiljne nesuglasice oko rukovođenja. Sirijci traže od plaćenika da napuste naselje Hule, Rastan i Talbisi, plašeći se novih vazdušnih napada snaga Rusije i velike ofanzive sirijske vojske.

U predgrađu Damaska sirijski avioni su napali pozicije terorista u Dumi i Daraju, a u Harastu je uništen štab militanata. Vojska pokušava da istisne teroriste iz grada, odakle militanti stalno granatiraju centralne i istorijske delove prestionice. Na severu Sirije, u blizini Alepa, zaustavljena je ofanziva militanata. Tom prilikom ubijeno je 15 militanata.

Sirijske snage helikopterima su bacale letke na jugu provincije Hama pozivajući teroriste da se predaju i upozoravajući civile da će uskoro početi velika vojna operacija.(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track