MALEZIJA SE DAVI U SMOGU: Zbog zagađenja vazduha zatvoreno 7.000 škola
Foto: Printscreen/YouTube

Opasna izmaglica se širi

MALEZIJA SE DAVI U SMOGU: Zbog zagađenja vazduha zatvoreno 7.000 škola

Planeta -
Za izmaglicu se optužuje Indonezija i nesposobnost vlasti da spreče kompanije na velikim plantažama da ilegalno spaljuju šume

KUALA LUMPUR - Malezija je na dva dana zatvorila škole zbog smoga izazvanog dimom od šuma koje gore u susednoj Indoneziji, a zbog zagađenog vazduha bili su više sati zatvoreni aerodromi i otkazan je maraton u toj zemlji.

Visok nivo zagađenosti vazduha, Foto: Printscreen/YouTube
Visok nivo zagađenosti vazduha, Foto: Printscreen/YouTube

Danas i sutra biće zatvoreno 7.000 škola u Maleziji, a za izmaglicu se optužuje Indonezija i nesposobnost vlasti u toj zemlji da spreče kompanije na velikim plantažama da ilegalno spaljuju šume da bi raščistili zemlju za sadnju novog drveća. Šumski požari koji izazivaju zagađenje događaju se svake godine, od kasnih 1990-ih.

Izmaglica koja skoro mesec dana pokriva delove Malezije i Singapura, pored oblasti u Indoneziji danas se proširila i na Tajland i prvi put je stigla toliko daleko na sever. Najmanje pet oblasti u Maleziji juče je prijavilo "vrlo nezdrave" nivoe zagađenja vazduha, a u jednoj oblasti nivo zagađenja bio je "opasan".

Indeks za merenje zagađenja vazduha dostigao je opasan nivo u Šah Alamu, glavnom gradu centralne malezijske države Selangor, a u drugim delovima zemlje vazduh je bio na nivou "veoma nezdravog".

Indeks za merenje zagađenja u Šah Alamu pao je na 95 jutros sa 308 u nedelju.

Merenje ispod 50 je dobro, od 51-100 je umereno, od 101-200 nezdravo, 201-300 vrlo nezdravo, a iznad 300 opasno po zdravlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track