VIŠEGRADSKA GRUPA ŠALJE VOJSKU MAĐARIMA: Hoće da zaustave migrante po svaku cenu
Foto: AP

Stop za izbeglice

VIŠEGRADSKA GRUPA ŠALJE VOJSKU MAĐARIMA: Hoće da zaustave migrante po svaku cenu

Planeta -
Češka vlada spremna da pomogne Mađarskoj u zaštiti granice šengena, kaže premijer Bohuslav Sobotka

PRAG - Češka vlada predložila je danas da tri centralnoevropske države pošalju nekoliko stotina svojih vojnika i policajaca kao pomoć u zaštiti mađarskih granica od priliva izbeglica i migranata u šengensku zonu, saopštili su danas zvaničnici.

Centralnoevropske zemlje smatraju da treba obezbediti spoljne granice Evropske unije, kao prvi korak u rešavanju problema koji je ove godine nastao zbog sve većeg broja izbeglica koje žele da uđu u Evropu.

Posebna pažnja posvećena je stavu Mađarske, jer se ona nalazi u delu spoljne granice šengena, navodi Rojters. "Naša vlada je spremna da pomogne Mađarskoj u zaštiti granice šengena. Predlažemo zajedničku akciju Višegradske grupe (V4)", napisao je češki premijer Bohuslav Sobotka na svom nalogu na Tviteru.

Višegradsku četvorku čine Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska. Sobotka je dodao da će se ministri unutrašnjih poslova V4 sastati 8. oktobra, kako bi razmotrili ovu ideju. Češka agencija ČTK navela je izjavu ministra unutrašnjih poslova Milana Hovaneca, o planu da nekoliko stotina čeških, slovačkih i poljskih vojnika i policajaca, na par meseci bude poslato na mađarsku granicu sa Srbijom.

Višegradska četvorka poznata je po oštrom protivljenju uvođenju obaveznih kvota za raspodelu 120.000 azilanata među zemljama EU. Poljska je prihvatila ovu meru, ali Češka, Slovačka i Mađarska se i dalje protive kvotama, poručujući da je bolje usmeriti se na pronalaženje rešenja za rat u Siriji, pomaganje susednim zemljama i zaštitu spoljnih granica EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track