NATO TRAŽI DA RUSI PRESTANU OPERACIJU U SIRIJI: Hoće mirno rešenje
Foto: Fonet AP 28 Jul 2015

Otvoreno protivljenje

NATO TRAŽI DA RUSI PRESTANU OPERACIJU U SIRIJI: Hoće mirno rešenje

Planeta -
Pozivamo Rusiju da odmah obustavi napade i da se usredsredi na borbu protiv ID i pronalaženje rešenja za konflikt kroz mirnu tranziciju, zatražio NATO

BRISEL - Savet NATO je danas zatražio od Rusije da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji i da hitno zaustavi uletnje ruskih aviona u turski vazdušni prostor, uz konstataciju da se radi o opasnom i neodgovornom ponašanju.

Ambasadori zemalja članica NATO, koji su na poziv generalnog sekretara Jensa Stoltenberga danas u Briselu održali vanredni sastanak, zatražili su da rusko ratno vazduhoplovstvo obustavi bombardovanje sirijskih gradova Homs, Hama i Idlib u kojima su, kako se navodi u saopštenju, stradali civili i pripadnici sirijske opozicije, a ne teroristi iz takozvane Islamske države.

"Pozivamo Rusiju da odmah obustavi te napade i da se usredsredi na borbu protiv ID i pronalaženje rešenja za konflikt kroz mirnu tranziciju", saopštio je Savet NATO. Ambasadori su upozorili da nedavni incidenti u turskom vazdušnom prostoru podigli tenzije na "novi, još opasniji nivo" i zatražili da se upadi turskih borbenih aviona u Tursku hitno zaustave.

Oni su kazali da su ruski avioni tipa Suhoj proteklih dana u dva navrata ušli u turski vazdušni prostor, ne obazirući se na jasna, pravovremena i ponovljena upozorenja i da su taj prostor napustili tek kada su ih presreli turski lovci. Savet Severnoatlantskog pakta je podsetio Rusiju da je vazdušni prostor Turske istovremeno vazdušni prostor NATO i ocenio da je takvo ponašanje Moskve "ekstremno opasno i neodgovorno".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track