AMERIČKI AMBASADOR SE DIVI RUSIMA: Putinove vojne snage su impresivne! A pojačanje stiže...
Foto: Rojters

Priznanje Moskvi

AMERIČKI AMBASADOR SE DIVI RUSIMA: Putinove vojne snage su impresivne! A pojačanje stiže...

Planeta -
Poslali su i pešadijski bataljon sa artiljerijskom podrškom i raketne baterije, kazao je Daglas Lut

Američki ambasador pri NATO Daglas Rut izjavio je danas da je Rusija nagomilala impresivne vojne snage u Siriji i da nastavlja da dovlači pojačanja.

Ambasador je na brifingu za novinare u sedištu NATO rekao da ruska ratna mornarica u bazama u istočnom Mediteranu sada ima 10 brodova i ocenio da je to "pomalo neuobičajeno".

"Poslali su i pešadijski bataljon sa artiljerijskom podrškom i raketne baterije", kazao je Lut, navodeći da su u Siriji razmešteni i ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Američki ambasador pri NATO je ukazao da su veličina ruskih snaga i brzina njihovog razmeštanja u Siriji "prilično impresivni".

U Briselu će sutra biti održan sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO, a glavne teme biće situacija u Siriji i nedavni incidenti u turskom vazdušnom prostoru u koji su zašli ruski borbeni avioni.

Rusija je od početka svoje vojne intervencije u Siriji pokazala snagu, odlučnost i pre svega impozantnu vojnu moć, tako da ne čudi što je američki ambasador ostao impresioniran snagom Putinove vojske.

Ruski predsednik je u akciju poslao mornaricu i avijaciju a prema tvrdnji britanskih medija u planu je i slanje specijalnih ruskih jedinica.

SNAGA RUSKE MORNARICE

Četiri ruska mornarička broda ispalila su 26 raketa na položaje Islamske države u Siriji, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Rakete su ispaljene sa Kaspijskog jezera, a uništeno je 11 položaja džihadista.

Projektili su leteli 1.500 kilometara pre nego što su pogodili mete. Napadi su izvedeni u saradnji sa Iranom i Irakom, jer su projektili morali da lete kroz vazdušni prostor te dve države kako bi došli do Sirije. Preciznim udarima pogođene su sve mete.

NEZAUSTAVLJIVA AVIJACIJA

Američki eksperti smatraju da su ruski nadzvučni borbeni avioni „suhoj“ Su-24 i avioni za blisku podršku na bojištu i borbu protiv tenkova „suhoj“ Su-25 glavni aduti ruske operacije u Siriji. Jer sirijska avijacija sada, po nekim podacima, raspolaže sa svega 150 jedinica prilično zastarele tehnike, koja nije u stanju da vrši udare u noćnim uslovima.

U ovakvim uslovima, ruski avioni bi mogli da odigraju veoma važnu ulogu. Zajedničko delovanje ruske avijacije i vojne tehnike koju je Sirija prema prethodnim ugovorima dobila od Rusije, uz delovanje sirijske kopnene vojske u budućnosti, mogli bi uspešno da očiste enklave od terorista i da ih zadrže na turskoj, odnosno jordanskoj granici.

Osim običnih, ruski avioni koriste takozvane „korektivne avijacione bombe“ KAB-500 sa laserskim i satelitskim navođenjem. Ove bombe pogađaju sa velikom preciznošću, bez obzira na vremenske uslove ili doba dana, a navodi ih ruski sistem GLONASS.

ELITNE BORBENE JEDINICE

Ruski predsednik odlučio je da na islamiste pošalje pripadnike najelitnije jedinice ruske vojske - Specnaz, tvrde britanski mediji.

Pripadnici Specnaza prošli su rigorozan trening i ubrajaju se u najnemilosrdnije ubice na svetu. Ekstremno su agresivni i vrhunski istrenirani. Oni su tamo da počiste nakon vazdušnih napada, pozovu vazdušne napade, odu na tajne misije protiv pobunjenika i na kraju ih potpuno unište - rekao je izvor iz vojske za engleski Miror.

Na njih se neće gledati kao na britanske ili američke vojnike. Oni su tamo samo s jednim ciljem, da unište bilo koga ko preti Asadu. Pod bilo kojim uslovima.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track