ZAHAROVA: NATO ne povećava stabilnost u Evropi
Foto: Profimedia

Reakcija Rusije

ZAHAROVA: NATO ne povećava stabilnost u Evropi

Planeta -
Neka nam oni prvo kažu kakvi su ciljevi i zadaci, a mi ćemo ih posle komentarisati, izjavila ruska predstavnica ministarstva inostranih poslova

MOSKVA - Najnovije aktivnosti Severnoatlantskog saveza (NATO) ne doprinosi uspostavljanju stabilnosti u Evropi, izjavila je danas zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

"Pre svega, neophodno je čuti i shvatiti poziciju onih koji tako postupaju. Neka nam oni prvo kažu kakvi su ciljevi i zadaci, a mi ćemo ih posle komentarisati. Za sada, ono što se dešava u poslednje vreme, ne povećava stabilnost u regionu", rekla je Zaharova, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je britanski ministar odbrane Majkl Felon u Briselu na ministarskom sastanku NATO rekao da Velika Britanija namerava da uputi manji kontingent u baltičke zemlje. Prema Bi-Bi-Siju (BBC), kontingent se razmešta "radi odvraćanja moguće ruske agresije i jačanja odbrane istočnih granica NATO".

Britanski javni servis podsetio je i na pisanje "Fajnenšl tajmsa" (Financial Times) o planovima britanskog vojnog vrha da uspostavi regularno prisustvo vojske na Baltiku i u Poljskoj, na rotirajućoj osnovi. U svom komentaru pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da NATO novu ekspanziju prema ruskim granicama prikriva izmišljenim izgovorima o pretnji koja potiče od Rusije i naglasio da će svaki plan o približavanju vojne infrastrukture Alijanse izazvati odgovor ruske strane, navodi RIA Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja