SIJARTO: Milanovićeva preokupiranost Mađarskom je neprihvatljiva
Foto: Reteuers, Beta AP

Kritike

SIJARTO: Milanovićeva preokupiranost Mađarskom je neprihvatljiva

Planeta -
Hrvatski premijer je verovatno izuzetno zabrinut zbog predizborne kampanje u zemlji i nervozan zato što njegova vlada nije položila prvi pravi Šengenski test, kaže mađarski šef diplomatije

BUDIMPEŠTA - Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je "neprihvatljivo" što hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je juče ponovo uputio kritike na račun Budimpešte, "nastavlja da bude preokupiran Mađarskom".

Naime, hrvatski premijer je juče rekao da podizanje ograde između dve članice EU "nije normalno" i da će taj potez biti zabeležen u istoriji kao "najveća sramota 21. veka", kao i da je "lako" podići ogradu od bodljikave žice i da bi Hrvatska uspela da je završi za dve nedelje, ali da on ne želi da živi u takvoj Evropi.

Zoran Milanović, Foto: AP
Zoran Milanović, Foto: AP

Milanović se, takođe, osvrnuo i na voz sa hiljadu migranata koje su hrvatske vlasti poslale u Mađarsku, ne obavestivši mađarske zvaničnike o tome, a koji je juče, posle tri nedelje vraćen u Hrvatsku, rekavši da su Mađari "oteli imovinu hrvatskih železnica".

"Hrvatski premijer je verovatno izuzetno zabrinut zbog predizborne kampanje u zemlji i nervozan zato što njegova vlada nije položila prvi pravi Šengenski test", rekao je Sijarto u saopštenju. On je dodao da "kategorički odbacuje" Milanovićeve kritike.

Sijarto je kao nezaslužene odbacio i kritike španskog kolege Hose Manuela Garsija-Margalja koji je rekao da Mađarska ne želi da pokaže solidarnost sa izbeglicama, odgovorivši da Budimpešta poštuje sve međunarodne zakone i demonstrira solidarnost sa EU tako što štiti njene spoljne granice. U Mađarsku je od početka godine prošlo više od 330.000 migranta, što je veliko opterećenje za tu zemlju koja, zaključio je Sijarto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track