NA SAMO DVA KILOMETRA OD ALEPA: Islamska država nadomak osvajanja najvećeg sirijskog grada
Foto: Ap

Džihadisti u ofanzivi

NA SAMO DVA KILOMETRA OD ALEPA: Islamska država nadomak osvajanja najvećeg sirijskog grada

Planeta -
Situacija u Siriji se zahuktava u tom delu zemlje nakon što su prethodno ekstremisti zauzeli nekoliko sela u okolini grada, a sada su se opasno približili kvartovima koje još kontrolišu Asadove snage

ALEP - Borci Islamske države danas su nastavili veliku ofanzivu prema najvećem sirijskom gradu Alepu, čiji je jedan deo do sad bio pod kontrolom snaga odanih sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu, a drugi pod kontrolom raznih militantnih grupa koje se bore i protiv Asada i protiv IS.

Nakon što su u petak džihadisti IS zauzeli nekoliko sela u okolini grada, u subotu je stigla informacija da su se približili na samo dva kilometra od severnih kvartova koje još uvek kontrolišu Asadove snage.

Prema tvrdnji Sirijske opservatorije za ljudska prava reč je o najvećem uspehu IS-a otkad je krenula u ofanzivu tokom avgusta. Sve se to događa u jeku ruskih vazdušnih udara, čiji su ciljevi, prema tvrdnjama Moskve, upravo položaji Islamske države, ali Zapad tvrdi da su ruske bombe tek u manjoj meri dosad padale na IS, a u najvećoj meri na položaje raznih pobunjenika, među kojima su i pripadnici tzv. umerene opozicije, što je američki naziv za snage koje finansira i/ili obučava CIA. Mnoge od tih pobunjeničkih grupa dosad su, a najviše na području Alepa, bili svojevrsna tampon zona između Asadovih snaga i IS-a, ali situacija se zahvaljujući ruskim udarima, čini se, postupno menja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dok IS napreduje, aktivisti s terena javljaju da Asadove snage, uprkos ruskoj podršci iz vazduha, uglavnom nastoje da zadrže položaje, a tek će se videti kako će se poneti u slučaju da se IS probije kroz poslednja dva kilometra u Alepu, zonu koja je još pod kontrolom pobunjenika, i krene u direktnu konfrontaciju s vojskom sirijskog predsednika.

Najnoviji uspesi IS dokaz su i slabih učinaka napada koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, koja tvrdi da bombe baca isključivo na Islamsku državu.

Borci iz Alepa gađaju položaje IS, Foto: AP
Borci iz Alepa gađaju položaje IS, Foto: AP

Inače, Amerikanci su u petak objavili da će revidirati svoju politiku podrške sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv IS, najavivši da će osigurati oružje i opremu proverenim pobunjeničkim vođama i njihovim jedinicama, što bi moglo dovesti do povećanja američke pomoći. To znači zaokret u odnosu na raniji program obučavanja i naoružavanja jedinica u kampovima izvan Sirije, nakon što je katastrofalan početak tog programa ove godine izazvao kritike na račun vojne strategije predsednika Baraka Obame.

Na terenu u Siriji prisutni su i Iranci, koji službeno priznaju da su tamo poslali samo svoje vojne savetnike, a ne i trupe, ali Teheran ionako obilno finansira Hezbolah, koji se vrlo aktivno bori za Asadovu stvar. U petak su državni mediji u Iranu objavili da je IS u Siriji ubio generala vrlo uticajne iranske Revolucionarne garde Huseina Hamedanija. Život je izgubio u blizini Alepa.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track