NEMAČKA POSREDUJE: SAD i Rusija moraju da uzbegnu konflikte u Siriji
Foto: AP

Diplomate

NEMAČKA POSREDUJE: SAD i Rusija moraju da uzbegnu konflikte u Siriji

Planeta -
Jasno je da se treba boriti protiv Islamske države i drugih terorista ali pronalaženje rešenja za okončanje rata u Siriji ne može da se dogodi na bojnom polju, ocenio je nemački ministar Frank-Valter Štajnmajer

BERLIN - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer pozvao je danas SAD i Rusiju, koje imaju odvojene vojne intervencije u Siriji, da izbegnu da se ta operacija ne pretvori u rusko-američki konflikt.

"Moramo da upozorimo SAD i Rusiju, koje imaju odvojene vojne intervencije u Siriji da se ta operacija ne pretvori na kraju u konflikt između te dve zemlje", rekao je Štajnmajer u nemačkog parlamentu. U govoru povodom nedavno održane Generalne skupštine UN, Štajnmajer je rekao da diplomate nisu uspele da postignu dogovor o rešavanju građanskog rata u Siriji koji traje pet godina.

Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters

"Jasno je da se treba boriti protiv Islamske države i drugih terorista ali pronalaženje rešenja za okončanje rata u Siriji ne može da se dogodi na bojnom polju", ocenio je nemački ministar.

SAD predvode međunarodnu koaliciju koja više od godinu dana gađa položaje džihadista u Siriji i Iraku, dok je Rusija 30. septembra započela vojnu vazdušnu intervenciju, takođe protiv džihadista ali samo u Siriji. Vašington i Moskva bi danas trebalo da održe video konferenciju kako ne bi došlo do incidenata na sirijskom nebu tokom intervencije njihovih aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track