Najnovije vesti

(UZNEMIRUJUĆE) KAKVA EDUKACIJA: Danski zoo vrt pred decom secirao lava!
Foto: Reuters

Aktivisti besni

(UZNEMIRUJUĆE) KAKVA EDUKACIJA: Danski zoo vrt pred decom secirao lava!

Planeta
03:02h
Sve je počelo odsecanjem jezika životinje, a deca su zapušavala noseve i s gađenjem pratila kako Kolind dere kožu lavu s čijeg se leša širio neprijatan miris

KOPENHAGEN - Danski zoo-vrt priredio je danas svojevrsni "čas anatomije" tokom kojeg je pred desetinama dece secirano telo lava, čime je izazvao gnevnu reakciju aktivista za zaštitu prava životinja koji su događaj opisali kao "grozomorni spektakl".

Devet meseci stari lav bio je jedan od tri mladunca koje je zoo-vrt u Odenzeu, u centralnoj Danskoj, uspavao prošlog februara nakon što nije uspeo da ih udomi. Od tada je njegovo telo čuvano u zamrzivaču. Kako su javile agencije, između 300 i 400 dece i starijih posetilaca okupilo se kako bi prisustvovalo disekciji lava koju je obavio jedan od radnika vrta, Rasmus Kolind.

Foto: AP
Foto: AP

Posmatrajući seciranje, koje je započelo odsecanjem jezika životinje, deca su zapušavala noseve i s grimasama gađenja pratila kako Kolind dere kožu lavu s čijeg se leša širio neprijatan miris.

"Mrtve životinje smrde kao mrtve životinje. Tu nema mnogo šta da se kaže", kazao je Kolind okupljenoj masi u kojoj su bila deca mlađa od četiri godine. "Ne želim da to gledam", uzviknuo je jedan dečačić, dok je jedna devojčica, koju je intervjuisao novinar danske televizije, opisala događaj kao "zabavan, ali pomalo odvratan". Predstavnica zoo vrta Lote Tranberg objasnila je zašto su morali da uspavaju lavića.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Da smo mu dozvolili da ostane verovatno bi se pario, imao mladunce, sa svojim sestrama i majkom. To bi bilo ono što nazivamo srodničko parenje", navela je ona.

Javna seciranja su redovna pojava u danskim zoološkim vrtovima, gde se smatraju zanimljivim načinom edukacije dece o prirodi. Ipak, ovakvi događaji imaju i svoje protivnike. Predstavnica Međunarodnog humanog udruženja za Evropu, Vendi Higins, optužila je zoo vrt u Odenseu da "od tragičnih događaja pravi grozomorne spektakle".

Sličan događaj, ali sa žirafom, priređen je prošle godine u zoo-vrtu u Kopenhagenu. I tada je javnost burno reagovala, a direktor zoo-vrta je čak dobio pretnje smrću.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...