UZ VELIKE ŽRTVE: Iračka vojska oslobodila Sadamov dvorac od Islamske države
Foto: Wikipedia

Druga faza ofanzive

UZ VELIKE ŽRTVE: Iračka vojska oslobodila Sadamov dvorac od Islamske države

Planeta -
U operacijama za oslobođenje dvorca učestvovali su borci šiitskih pobunjenika, sunitskih plemena i irački vojnici. Borci su pretrpili velike žrtve

Iračka vojska i pobunjenici oslobodili su od terorista Islamske države dvorac, koji je svojevremeno kao rezidenciju koristio bivši irački predsjednik Sadam Husein, izjavio je predstavnik šiitskih pobunjenika Karim an Nusri.

U operacijama za oslobođenje dvorca učestvovali su borci šiitskih pobunjenika, sunitskih plemena i irački vojnici. Borci su pretrpili velike žrtve, objasnio je on.

Prema informacijama iz iračkog Vojnog biroa, borbe su se vodile u okolini El Hamrina, na sjeveru Tikrita, oko 170 kilometara sjeverno od Bagdada, u provinciji Salah ed Din. Dvorac je u potpunosti oslobođen.

Premijer Iraka Hajder el Abadi ranije je objavio početak druge faze ofanzive velikih razmjera za oslobađanje cjelokupne provincije Salah ed Din od pripadnika terorističke organizacije Islamske države, uključujući i grad Bajdži, jedan od najvećih centara za preradu nafte u zemlji. Oružani sukobi u tom gradu se i dalje nastavljaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track